Παρέλαβε επίσημα το Υπουργείο Άμυνας ο Μιχάλης Γιωργάλλας – Συμβολική επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα
Defence Redefined
Published on 03/03/2023 at 18:00

Το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Άμυνας παρέλαβε σήμερα 3 Μαρτίου 2023, από τον απερχόμενο Υπουργό κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, ο νέος Υπουργός κ. Μιχάλης Γιωργάλλας.

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου κ. Ανδρέα Λουκά, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, και στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο νέος Υπουργός Άμυνας κ. Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι σκέψεις, οι ευχές και οι προσευχές μας είναι κοντά στις οικογένειες των θυμάτων, στους τραυματίες και όσους έχουν τραγικά χαθεί ή αναζητούνται. Η Κύπρος, η κυβέρνησή και το Υπουργείο Άμυνας στέκονται συμπαραστάτες για να συνδράμουν το έργο των Ελληνικών αρχών.

Ακολούθως, χαιρέτισε την ηγεσία, τα στελέχη, τους συμβασιούχους και κληρωτούς οπλίτες της Εθνικής Φρουράς, τους εφέδρους και εθνοφύλακες, καθώς και το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου. Αναφερόμενος στους γονείς των εθνοφρουρών τόνισε πως τα παιδιά τους θα είναι και δικά του παιδιά. Δήλωσε αποφασισμένος να εργαστεί ακούραστα για να ανυψωθεί το το αγωνιστικό φρόνημα και το ηθικό του λαού. Στόχος, οι συμπολίτες μας να νιώσουν απόλυτη ασφάλεια και σιγουριά γιατί η ΕΦ μας είναι αξιόπιστη και ισχυρή έναντι κάθε ξένης επιβουλής, ώστε να μη νιώσουν  ποτέ ξανά ότι είμαστε μόνοι κι ανυπεράσπιστοι στη μέση της Μεσογείου έρμαιο στις ορέξεις του απρόβλεπτου γίγαντα γείτονά μας.

Ο νέος ΥΠΑΜ δήλωσε πως θα εργαστεί με προσήλωση για την ενίσχυση των αμυντικών συμφωνιών και συνεργασιών µε τρίτες χώρες και επιπλέον, την αποτελεσματική ανταπόκριση έναντι ασύμμετρων απειλών, όπως οι παράνομες μεταναστευτικές ροές, ο κυβερνοπόλεμος, η κλιματική αλλαγή και η τρομοκρατία.

Αναφέρθηκε επίσης στη βελτίωση των διαδικασιών ελέγχου αγοράς εξοπλιστικών συστημάτων, ώστε οι πόροι που διαθέτει η πολιτεία από το υστέρημα του λαού να διατίθενται τίμια και με διαφάνεια για την ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου. 

Ο κ. Γιωργάλλας τόνισε επίσης πως στην κοινή αυτή προσπάθεια για την προάσπιση της ελευθερίας της πατρίδας μας, ο πιο σταθερός σύμμαχος και συμπαραστάτης είναι αδιαμφισβήτητα η Ελλάδα, με την οποία μας συνδέουν διαχρονικά ακατάλυτοι δεσμοί.

Αναφερόμενος στον απερχόμενο Υπουργό, κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, αφού τον ευχαρίστησε δήλωσε πως έθεσε τον πήχη των απαιτήσεων ψηλά, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε πως οι διεθνείς συμφωνίες, οι αμυντικές συνεργασίες και οι κοινές συνεκπαιδεύσεις με στρατούς προηγμένων κρατών αποτελούν και προσωπική επιτυχία του κ. Πετρίδη. 

Τέλος, ο νέος ΥΠΑΜ δήλωσε πως επιβάλλεται να εργαστούμε ακούραστα από κοινού να χτίσουμε την ισχυρή άμυνα που χρειάζεται η Κύπρος μας. Γιατί μόνο έτσι θα δικαιώσουμε όσους πότισαν με το αίμα τους τα χώματα της. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να φτάσουμε στη λευτεριά. Αρκεί να το πιστέψουμε.

Ο απερχόμενος ΥΠΑΜ κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, αρχικά ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.

Αναφερόμενος στο έργο του ΥΠΑΜ, ο κ. Πετρίδης, τόνισε μεταξύ άλλων τις διμερής, τριμερής και τετραμερής συνεργασίες,  την αναβαθμισμένη σχέση με τις ΗΠΑ, την υλοποίηση του εξοπλιστικού πλάνου, τον εκσυγχρονισμό των κανονισμών και της νομοθεσίας, τη θέσπιση του ωραρίου για τα στελέχη, την ενίσχυση των οικονομικών πόρων του υπουργείου και την περιβαλλοντική δράση. 

Τόνισε επίσης με τη σειρά του πως διαχρονικά η Ελλάδα αποτελεί τον ανιδιοτελή, σταθερό και αταλάντευτο συμπαραστάτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε κάθε χρονική στιγμή και σε κάθε συγκυρία.

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας, καθώς ανέλαβε και επίσημα το Υπουργείο Άμυνας στις 3 Μαρτίου, επέτειο της θυσίας του ήρωα της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου, επισκέφθηκε τα φυλακισμένα μνήματα όπου και κατέθεσε στεφάνι ως Υπουργός Άμυνας.

Διαβάστε επίσης: Μιχάλης Γιωργάλλας | Ο νέος Υπουργός Άμυνας της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This