Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αλεξιπτωτιστών στην Κύπρο – Διοργανωτής ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων
Defence Redefined
Published on 12/10/2022 at 16:30

Διοργανώθηκε στην Κύπρο το 30ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών, από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων (ΠΣΕΚ), με την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς. Το συνέδριο έλαβε χώρα το διάστημα 4-7 Οκτωβρίου. 

Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, , την Πορτογαλία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ιταλία και όπως αναφέρει το ΓΕΕΦ αποτελεί σημαντική ετήσια εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών και παρέχει την ευκαιρία για συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, αποσκοπώντας εκτός των άλλων στην ανάπτυξη πνεύματος ενότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της, καθώς και στην προώθηση του πνεύματος του αλεξιπτωτισμού.

Ο ΠΣΕΚ αναφέρει πως εκτός από ζητήματα που αφορούν στο στρατηγικό σχεδιασμό και τη δράση της Ένωσης, οι σύνεδροι ενδιέτριψαν σε θέματα σχετιζόμενα άμεσα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο. Σχετικό υπόμνημα κατέθεσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών κ. Μάκης Οικονομίδης, στο οποίο περιλαμβάνονταν αδιάσειστα στοιχεία παραβίασης θεμελιακών αρχών δικαίου από την Τουρκία στην Κύπρο, σύλησης της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, ζητήματα εκτοπισθέντων, βάναυσης κακοποίησης αμάχων και αιχμαλώτων, προσφύγων, εγκλωβισμένων και αγνοουμένων.

Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομμάτη». Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, αφού καλωσόρισε στην Κύπρο τους ομιλητές και συνέδρους, αναφέρθηκε στους κινδύνους για την ασφάλεια και την σταθερότητα στο ήδη ασταθές παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον, ένεκα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Επισήμανε επίσης, την ύπαρξη υβριδικών απειλών και προκλήσεων από διάφορους στρατηγικούς ανταγωνιστές ενώ αναφερόμενος στις Τουρκικές προκλήσεις, τόνισε ότι, απειλούν το υφιστάμενο περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι συναφείς σύνοδοι και εργασίες διεξήχθησαν στις αίθουσες ΖΗΝΩΝ του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Συνέδριο διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων ως κάτοχος της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών, η οποία αριθμεί περισσότερα από εκατό χιλιάδες μέλη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν επώνυμοι στρατηγοί, διατελέσαντες διοικητές σωμάτων και σχηματισμών, επιτελείς του ΝΑΤΟ και πρώην αρχηγοί ενόπλων δυνάμεων όπως ο Γερμανός Στρατηγός Hans Werner Fritz, ο Ισπανός Στρατηγός Juan Cifuentes Alvarez, ο Γάλλος Στρατηγός Patrice Caille, ο Έλληνας Στρατηγός Χαράλαμπος Πόκας, ο Ούγγρος Στρατηγός Jozsef Boda, ο Ιταλός Στρατηγός Mαrco Bertolini, ο Πολωνός Στρατηγός Jan Kempara και ο Πορτογάλος Στρατηγός Jose Pinto. Επικεφαλής της Ελλαδικής αντιπροσωπείας ήταν ο επιστήθιος φίλος, αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ Κωνσταντίνος Φιλιππίδης.

Με πληροφορίες από: ΓΕΕΦ, ΠΣΕΚ

Διαβάστε επίσης: ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2022 | Διακρίσεις για τα περίπολα μάχης του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This