Πανεπιστημιακή Αστυνομία | Πήραν τα φύλλα πορείας οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί
Defence Redefined
Published on 03/06/2022 at 11:00

Καθήκοντα αναλαμβάνουν χθες οι νεοπροσληφθέντες ειδικοί φρουροί, που πρόκειται να στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία ή, επισήμως, τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

Πρόκειται για 360 ενστόλους που ήταν προγραμματισμένο να δώσουν χθες το “παρών” στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής (ΓΑΔΑ) και Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ) για να παραλάβουν τα φύλλα πορείας τους. Οι άνδρες και οι γυναίκες πανεπιστημιακοί αστυνομικοί συμπλήρωσαν τα απαραίτητα έγγραφα και παρέλαβαν τα υπηρεσιακά σημειώματα για να παρουσιαστούν στα αστυνομικά τμήματα και να αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

Διακόσιοι εξήντα από αυτούς θα παραμείνουν στην Αττική και θα παρουσιαστούν σε τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών κοντά στην Πολυτεχνειούπολη όπου και θα περιπολούν, ενώ άλλοι 100 θα πάρουν φύλλο πορείας για τη Θεσσαλονίκη καθώς θα αναλάβουν υπηρεσία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Στα καθήκοντά τους θα είναι και οι περιπολίες στα campus των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και σε πρώτη φάση και μέχρι οι πρυτάνεις να τοποθετήσουν τα ειδικά τουρνικέ ελέγχου στα ιδρύματα όπως είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο, οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα περιπολούν εξωτερικά των κτιρίων.

Οι υπόψη αστυνομικοί παρακολούθησαν πεντάμηνο πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Σχολή Αστυφυλάκων της Αστυνομίας στην Κομοτηνή, το οποίο ολοκληρώθηκε τη 17η Μαΐου. Τους δόθηκε δεκαπενθήμερη άδεια και χθες κλήθηκαν να παρουσιαστούν στις υπηρεσίες τους. 

Διαβάστε επίσης: Επίθεση κατά περιπόλου της UNFICYP στη νεκρά ζώνη

Πάντως, το προεδρικό διάταγμα που ορίζει την εσωτερική διάρθρωση και λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας δεν έχει ακόμα υπογραφεί. Αντιθέτως, στο νομοσχέδιο για την ψηφιοποίηση διαδικασιών της ΕΛ.ΑΣ., που κατατέθηκε στη Βουλή, υπάρχει άρθρο που προβλέπει ότι όσο η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας εκκρεμεί, οι 360 νεοπροσληφθέντες ένστολοι θα εκτελούν καθήκοντα ειδικών φρουρών.

Σε πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του, πάντως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος έχει αποσαφηνίσει ότι οι νέοι αστυνομικοί θα αναλάβουν άμεσα να περιπολούν στα campus, είτε ένοπλοι είτε συνοδευόμενοι από ένοπλους αστυνομικούς.

Οι περιπολίες θα είναι μεικτές καθώς ενισχυτικά θα υπάρχουν και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που τα πανεπιστήμια θα είναι κλειστά οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα υπηρετούν σε αστυνομικά τμήματα ως ειδικοί φρουροί για την πάταξη της εγκληματικότητας.

Με πληροφορίες από: CNN Greece, Καθημερινή

Διαβάστε επίσης: Air-Tractor | Πρώτη εμφάνιση των νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων στην Πάφο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This