Πανεπιστημιακή Αστυνομία | Επίσημη “πρώτη” για τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 06/09/2022 at 09:02

Η πρώτη εμφάνιση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, ενώ την ίδια ώρα ομάδες φοιτητών πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Στις 19.00, όποτε και άρχισε η συγκέντρωση των φοιτητών, τα πάντα κυλούσαν ήρεμα. Σύμφωνα με την Καθημερινή, στην Ούλωφ Πάλμε βρίσκονταν αρχικώς περί τα 60 άτομα, ενώ μία ακόμα ομάδα φοιτητών είχε συγκεντρωθεί στην Κοκκινοπούλου.

Οι φοιτητές, στη συνέχεια, αφού αυξήθηκαν αρκετά, παρατάχθηκαν μπροστά από την κεντρική είσοδο του Campus, εμποδίζοντας την είσοδο στις αστυνομικές δυνάμεις. Φοιτητικές οργανώσεις έχουν ανακοινώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για σήμερα Τρίτη, στις 8 το πρωί, στο ίδιο σημείο.

Οι αστυνομικοί, που αποτελούν την πρώτη διμοιρία που ανέλαβε καθήκοντα, φορούν στολές πράσινο και μπλε χρώμα και πράσινα καπέλα και φέρουν χειροπέδες και γκλοπ.

Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν να κάνουν από χθες το βράδυ περιπολίες στο campus του ΕΚΠΑ, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα η δράση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια.

Πιο συγκεκριμένα οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), θα τοποθετηθούν αρχικά σε τέσσερα campus: ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΑΣΟΕΕ και ΕΜΠ. Στα ΑΠΘ, ΑΣΟΕΕ και ΕΜΠ θα ξεκινήσουν περιπολίες σε δεύτερη φάση.

Διαβάστε επίσης: Πανεπιστημιακή Αστυνομία | Πήραν τα φύλλα πορείας οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί

Να σημειωθεί ότι προϊστάμενοι της πανεπιστημιακής αστυνομίας ήρθαν το προηγούμενο διάστημα σε επαφή με τους πρυτάνεις και ο καθένας από αυτούς έχει ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα για την φύλαξη των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ, θα ξεκινήσουν οι περιπολίες με στόχο την προστασία των υποδομών στο εξωτερικό του κάμπους της πανεπιστημιούπολης, καθώς και σε σημεία που υπάρχει παραβατικότητα.

Επισημαίνεται ότι και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει δηλώσει ότι οι ΟΠΠΙ βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή στη διάθεση των τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΑΠΘ) και ήδη, οι επικεφαλής των ομάδων έχουν επισκεφθεί τους χώρους των πανεπιστημίων και βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές για το ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις τους από τη στιγμή που θα αναλάβουν υπηρεσία, με βάση τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημίων.

Στο ΑΠΘ, σημειώνεται ότι, έχουν τοποθετηθεί ήδη σε δύο σημεία ειδικές πύλες (τουρνικέ), οι οποίες φρουρούνται από την αστυνομία, ενώ βρίσκονται σε μόνιμη βάση δύο διμοιρίες ΜΑΤ μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο, όπου θα παραμείνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της βιβλιοθήκης.

Διαβάστε επίσης: Βέλγιο | Drones μεταφέρουν ανθρώπινο ιστό από το ένα νοσοκομείο στο άλλο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This