Παναγιωτόπουλος | Φιναλίστ για κορβέτες οι Γάλλοι και οι Ιταλοί – Λύσεις για τα C130 – F-35 και Ελληνική βιομηχανία
Defence Redefined
Published on 21/03/2023 at 09:45

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων και για το ζήτημα των νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού. Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των F-35, των C-130 και στα Marder. 

Για τις κορβέτες ανέφερε πως όπως έγινε και με τις φρεγάτες θα αναμένεται η καλύτερη πρόταση ενώ υπάρχει ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο «φιναλίστ», των Γάλλων και των Ιταλών. Όσον αφορά τα πλοία, αυτά και οι δύο προτάσεις ανταποκρίνονται στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού όπως αυτό τις προσδιορίζει. Προ ημερών βρέθηκε στην Αθήνα ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας και συζητήθηκε η γαλλική πρόταση. Αναμένεται εντός των ημερών και ο Ιταλός ομόλογός μου προκειμένου να μας παραθέσει ίσως κάποια βελτιωμένη ιταλική πρόταση. Και οι δυο προτάσεις όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή είναι περίπου ισοδύναμες και ελκυστικές. 

Ο Υπουργός πρόσθεσε πως στην τελική απόφαση θα ληφθεί υπόψη αφενός το χρονοδιάγραμμα παράδοσης, αφετέρου η δυνατότητα ναυπήγησης πλοίων σε ελληνικό ναυπηγείο. Και οι δυο εταιρίες έχουν κάνει τη δική τους ειδική πρόταση όσον αφορά τη ναυπήγηση σε ελληνικά ναυπηγεία και η απόφαση κατά τον κ. Παναγιωτόπουλος, θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Τόνισε πως αυτή τη στιγμή σε κάθε περίπτωση είναι μη διαπραγματεύσιμη η εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στη ναυπήγηση των κορβετών όχι μόνο μέσα από τα ναυπηγεία αλλά μέσα και από άλλες εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας.

Για την Πολεμική Αεροπορία, δήλωσε πως τις επόμενες μέρες θα παραληφθούν άλλα δύο Rafale, έτσι ώστε να συμπληρωθούν δύο εξάδες. Μέσα στο 2023 θα παραληφθεί και η 3η εξάδα ώστε να ανέβει στα 18 ενώ του χρόνου απομένει η παράδοση της 4ης εξάδας έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η παράδοση των 24 Rafale. Όσον αφορά τα “Viper”, είναι ήδη σε εξέλιξη το πρόγραμμα της αναβάθμισης των πρώτων αεροσκαφών στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Ήδη έχουν παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία τέσσερα και το πρόγραμμα εξελίσσεται, όπως δήλωσε ο Υπουργός, με ομαλούς και ικανοποιητικούς ρυθμούς. Τα συνολικά 83 F-16 που θα έχουν αναβαθμιστεί στην εκδοχή “Viper”, θα έχουνε παραδοθεί μέχρι το 2028, όποτε αναμένεται η έναρξη υλοποίηση παράδοσης για τα F-35, που είναι το επόμενο μεγάλο πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Για να αρχίσει όμως η παράδοση των πρώτων τεσσάρων ή πέντε F-35 μέσα στο 2028, θα πρέπει βέβαια να απαντήσουν οι Αμερικανοί στη σχετική πρόταση της Πολεμικής Αεροπορίας, να διευθετηθούν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να σημαίνουν και εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα. Αποτελεί ελληνικη επιδίωξη για το αεροσκάφος 5ης γενιάς για το οποίο απαιτούνται και υποδομές στην Ελλάδα προκειμένου να εισαχθεί στις διαθεσιμότητες της Πολεμικής Αεροπορίας και επιπλέον μετά την απάντηση των Αμερικανών, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την οριστική σύμβαση. Όλα αυτά θα υλοποιηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, συμπλήρωσε, έτσι ώστε να τηρηθεί το  χρονοδιάγραμμα της απόδοσης των πρώτων F-35 το 2028.

Για τα C-130, ο ΥΕΘΑ δήλωσε πως ο στόλος των μεταφορικών αεροσκαφών C130 είναι παλιός και υπερχρησιμοποιημένος. Στόχος είναι αφενός να βρεθούν λύσεις στη συντήρηση του υπάρχοντος στόλου, αλλά και να αναζητηθούν λύσεις για την ανανέωσή του κατά πάσα πιθανότητα με μεταχειρισμένα αεροσκάφη σε καλή κατάσταση. Προς αυτή την κατεύθυνση αναζητούνται εδώ και δύο χρόνια λύσεις από την αγορά, ενώ παράλληλα γίνονται προσπαθειες να εξαντληθεί κάθε περιθώριο ώστε η συντήρηση του υπάρχοντος στόλου να είναι η βέλτιστη δυνατή.

Αν η ΕΑΒ, δήλωσε ο Υπουργός, είχε δυνατότητες να αποδίδει εγκαίρως και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που αυτή έχει θέσει κατά καιρούς ικανοποιητικό αριθμό αεροσκαφών, το πρόβλημα δε θα ήταν τόσο περίπλοκο και οξύ. Σε κάθε περίπτωση, εκτός της λύσης της ΕΑΒ υπάρχουν αεροσκάφη που είναι για συντήρηση και στην αντίστοιχη υπηρεσία του ΝΑΤΟ, όπου όμως εκεί η ουρά είναι μεγάλη. Υπάρχει επίσης εναλλακτική να ανατεθεί η συντήρηση τριών αεροσκαφών στο Ισραήλ, μέσα από ένα πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

Για τα Marder, ο ΥΕΘΑ δήλωσε πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 αναμένονται και τα υπόλοιπα δέκα Marder για να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή με τα BMP-1.

Πηγή: ΥΕΘΑ

Διαβάστε επίσης: Παναγιωτόπουλος | Σε τελική φάση διαπραγματεύσεων οι κορβέτες – Στο 15-18% η συμμετοχή Ελληνικών εταιρειών στο πρόγραμμα φρεγατών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This