Παναγιωτόπουλος | Στήριξη στην ένταξη της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ – Αναφορά σε πυρηνική αποτροπή
Defence Redefined
Published on 14/10/2022 at 14:36

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2022.

Κατά το δείπνο εργασίας της 12 Οκτωβρίου, στο οποίο συμμετείχε ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας κ. Ολεξίι Ρέζνικοφ (Oleksii Reznikov), ο Υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα καταδικάζει την παράνομη προσάρτηση ουκρανικών επαρχιών του Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια από τη Ρωσία.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπεγράμμισε ότι η Ελλάδα έχει παράσχει στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και τις προηγούμενες ημέρες παραδόθηκαν για αποστολή, τα πρώτα εκ των συνολικά σαράντα (40) Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1.

Στη συζήτηση για τον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, ο κ. Υπουργός εξέφρασε τη σημασία της αποτρεπτικής πολιτικής της Συμμαχίας, λαμβάνοντα υπόψη την επιθετική ρητορική της Ρωσίας και την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.

 

Επίσης, επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση των αμυντικών βιομηχανιών των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ, με σκοπό την επαύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων στο αναδυόμενο περιβάλλον ασφαλείας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και συνοχής της Συμμαχίας, με βάση τις αρχές και τις αξίες της. Υπογράμμισε τη σημασία αποφασιστικής απάντησης στην επιθετικότητα και αναθεωρητισμό της Ρωσίας και πλήρους σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, που αποτελεί θεμελιώδες διακύβευμα του πολέμου.

Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτυπώθηκε στο νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ, και επεσήμανε ότι η Χώρα μας υποστηρίζει την ευρωατλαντική πορεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στην βάση υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και της εμπέδωσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην χώρα.

Πηγή: ΥΠΕΘΑ

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ | Συζήτησαν οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας – VIDEO και Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This