Παναγιωτόπουλος | Σε τελική φάση διαπραγματεύσεων οι κορβέτες – Στο 15-18% η συμμετοχή Ελληνικών εταιρειών στο πρόγραμμα φρεγατών
Defence Redefined
Published on 01/11/2022 at 10:23

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, προχώρησε σε επεξηγήσεις για τη συμμετοχή Ελληνικών εταιρειών στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, την εξέλιξη του προγράμματος κορβετών αλλά και την πολιτική του ΥΠΕΘΑ για τη στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ αποτελούν απάντηση προς τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σε δηλώσεις του τελευταίου μετά την επίσκεψη του στην ΕΑΒ.

Όσο αφορά την ΕΑΒ, ο ΥΠΕΘΑ δήλωσε πως ενώ είχε απαξιωθεί και μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης χαλασμένων αεροσκαφών από το 2015 ως το 2019, με άμεσες αποφάσεις και σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας η Κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει την εταιρεία σε πλήρη λειτουργία, με προσλήψεις επιπλέον προσωπικού, ώστε να μπορεί σήμερα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις για την υλοποίηση της αναβάθμισης 83 μαχητικών αεροσκαφών F16 στην εκδοχή Viper, εντός των χρονοδιαγραμμάτων και των ποιοτικών απαιτήσεων της κατασκευάστριας εταιρείας, την απεμπλοκή του προγράμματος αναβάθμισης των P-3 “Orion” του ΠΝ και τη συντήρηση των αεροσκαφών C-130, για τα οποία δεν υπήρχε έως πρότινος ούτε καν Σύμβαση Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS), με αποτέλεσμα αυτά να παραμένουν καθηλωμένα χωρίς καμμία προοπτική.

Σχετικά με το πρόγραμμα φρεγατών, ο ΥΠΕΘΑ ανέφερε πως στις 19 Οκτωβρίου 2022 ανακοινώθηκε επισήμως η υπογραφή δώδεκα συνολικά συμβάσεων μεταξύ ελληνικών εταιρειών αμυντικού υλικού με τους γαλλικούς Ομίλους “NAVAL GROUP”, “THALES” και “MBDA” για το πρόγραμμα των φρεγατών FDI Belh@rra HN. Ήδη στη ΔΕΘ ανακοινώθηκε πως η συμμετοχή επιχειρήσεων της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων φρεγατών του ΠΝ θα ανέλθει στο 15-18%. Όπως έχει ανακοινώσει ο Όμιλος “NAVAL GROUP”, έχουν αξιολογηθεί πενήντα ελληνικές επιχειρήσεις, με κάποιες από τις οποίες έχουν υπογραφεί συμβάσεις για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) συστημάτων.

Για το θέμα των ναυπηγείων, ανέφερε πως τα δύο ελληνικά ναυπηγεία, μετά από χρόνια απαξίωσης, έχουν ήδη εισέλθει στο δρόμο της εξυγίανσης με ορατή την προοπτική να αναλάβουν ναυπηγικό έργο τόσο από το πρόγραμμα πρόσκτησης κορβετών (που είναι σε τελική φάση διαπραγματεύσεων), όσο και από το πρόγραμμα ΕΜΖ των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ.

Τέλος, αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Ελλάδας στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα στον αμυντικό τομέα μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας EDF (European Defence Fund) όπου βρίσκεται μέσα στις πέντε υψηλότερες θέσεις επί του συνόλου των χωρών που συμμετέχουν. Μόνο από το τελευταίο πρόγραμμα του 2022, οι ελληνικές εταιρείες θα ενισχυθούν με 45 εκατ. ευρώ μέσω χρηματοδοτήσεων από τα προγράμματα του EDF.

Πηγή: ΥΠΕΘΑ

Διαβάστε επίσης: Ν. Παναγιωτόπουλος | Η Ελλάδα διαθέτει αμυντικές δυνατότητες και οπλικά συστήματα και για την άμυνα της Κύπρου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This