Παναγιωτόπουλος | Μάλλον χωρίς πυροβόλο τα BMP-1 που θα σταλούν στην Ουκρανία
Defence Redefined
Published on 09/06/2022 at 19:47

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, προέβη σε απαντήσεις σχετικά με την αποστολή των BMP-1 στην Ουκρανία και την παραλαβή των Marder από την Γερμανία. 

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ δήλωσε στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμύνης της βουλής, πως ο Ελληνικός Στρατός αυτή τη στιγμή διαθέτει 185 ενεργά BMP-1 και ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο κ. Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός ΓΕΣ θα απαντήσουν σε ενδεχόμενες απορίες επί των τεχνικών θεμάτων, επιχειρηματολογώντας κυρίως γιατί είναι συμφέρουσα για την Άμυνα της χώρας η αντικατάσταση των παλαιών ΒΜΡ-1 (παλαιών και κάπως προβληματικών ως προς τη συντήρησή τους, ως προς την εξεύρεση ανταλλακτικών, την υποστήριξη κλπ) από τα πιο σύγχρονα γερμανικά τύπου Marder.

Ανέφερε πως από τα 185 κάποια απ’ αυτά διαθέτουν ένα πυροβόλο, κάποια όχι και αυτά που σκέφτεται να παραχωρήσει η Ελληνική πλευρά στην Ουκρανία είναι αυτά που δεν διαθέτουν πυροβόλο. 

Πρόσθεσε πως για τα ΒΜΡ-1 είναι πολύ δύσκολη η ανεύρεση ανταλλακτικών τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ καμία διαδικασία εκσυγχρονισμού τους. Επίσης, δήλωσε πως δεν ανταποκρίνονται πλέον στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου πεδίου μάχης καθόσον είναι σχετικά αναξιόπιστα, παλιάς τεχνολογίας και εμφανίζουν συχνές βλάβες. Επίσης δεν διαθέτουν σύγχρονο σκοπευτικό σύστημα και αυτό δημιουργεί δυσκολία στην εκτέλεση βολών με ακρίβεια ιδίως τη νύχτα. Επίσης, δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση ανακατασκευής τους σε στρατιωτικό εργοστάσιο λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.

Στον αντίποδα, τόνισε, το ΤΟΜΑ Marder στην εκδοχή του 1Α3 χρησιμοποιείται για πολλά χρόνια από τον Γερμανικό Στρατό και έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα επιτυχημένο και σταθερό όχημα μάχης και έτσι η ενδεχόμενη αντικατάσταση θα είναι επωφελής και συμφέρουσα καθόσον αυτό έχει σαφώς ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία των BMP-1 στον Ελληνικό Στρατό, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως από τον πρώην Ανατολικογερμανικό εξοπλισμό είχε παραλάβει η Ελλάδα περίπου 500. Από αυτά τα 100 έχουν διατεθεί παλαιότερα στο Ιράκ, άλλα 101 πωλήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ στην Αίγυπτο και άλλα 99 παραχωρήθηκαν στην Αίγυπτο δωρεάν διότι δεν ήταν σε καλή κατάσταση και θα χρησιμοποιούνταν από τους Αιγύπτιους για παροχή ανταλλακτικών. Πρόσθεσε δε πως η τιμή πώλησης ήταν 35.000 το τεμάχιο.

Διαβάστε επίσης: BMP-1 παραχωρεί η Ελλάδα στην Ουκρανία και παραλαμβάνει Marder από την Γερμανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This