Παναγιωτόπουλος | Κύρια απειλή για το ΝΑΤΟ η Ρωσία – Νέο δόγμα για διεύρυνση της συμμαχίας
Defence Redefined
Published on 11/04/2022 at 11:00

Σε ιδιαίτερα σημαντικές αναφορές για τα μελλοντικά βήματα του ΝΑΤΟ και την αντιμετώπιση της Ρωσίας από την συμμαχία προχώρησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος κατά τη συνεδρίαση της Εαρινής Συναντήσεως που πραγματοποίησε στην Αίθουσα Ολομελείας της Βουλής των Ελλήνων η Μόνιμη Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως του ΝΑΤΟ.

Ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ ανέφερε πως η ρωσική εισβολή υπονομεύει την ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη καθώς δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο διάχυσης της κρίσης και φέρνει τη Συμμαχία αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην ουκρανική κρίση διακυβεύονται τα όρια του διεθνούς δικαίου, η ισχύς των συνθηκών, η γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη, το παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο ακόμα και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να είναι ελεύθερο.

Επιπλέον, ανέφερε πως η Ρωσία έχει το χαρακτήρα κύριας απειλής για τη Συμμαχία διευρύνοντας συνεχώς τις πυρηνικές και συμβατικές στρατιωτικές της δυνατότητες, -κάνοντας εδώ και κάποια δήλωση που αποτελεί ή θα μπορούσε να αποτελεί διακριτική και καλυμμένη απειλή-, προβαίνοντας σε υβριδικού τύπου επιθέσεις εναντίον συμμάχων χωρών, για παράδειγμα, κυβερνοεπιθέσεις ή εκστρατείες παραπληροφόρησης, γενικά δε υιοθετώντας μια επιθετική ρητορική.

Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε, το “Made of Strategic Concept” για την αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων του τρέχοντος διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας λαμβάνει υπόψη τη μεταβολή του στρατηγικού περιβάλλοντος, τη διεύρυνση της Συμμαχίας και την προσαρμογή στις νέες γεωστρατηγικές συνθήκες και απειλές που αντιμετωπίζουν οι χώρες – μέλη.

Θα αποτελέσει το πλαίσιο για τη στρατηγική σχεδίαση αντιμετώπισης κρίσεων, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το πλήρες φάσμα των σύγχρονων απειλών, όσο και αυτό των μέσων που διαθέσει η Συμμαχία και εκτιμώ ότι τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η στιγμή για επιστροφή στις Βασικές Αρχές.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να υιοθετήσει μια πραγματικά αποτελεσματική προσέγγιση 360 μοιρών “360 degree approach”, έναντι απειλών που προέρχονται από όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις. Υπό αυτό το πρίσμα οφείλει να αναλαμβάνει σοβαρά υπόψη τις περίπλοκες προκλήσεις ασφαλείας που προέρχονται και από το νότο και όχι μόνο από τα ανατολικά της σύνορα. Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου στην ενεργειακή ασφάλεια και την σημασία της τεχνολογικής καινοτομίας.

Πηγή: ΥΠΕΘΑ

Διαβάστε επίσης: Παναγιωτόπουλος | Η Ελλάδα έχει πάρει μέτρα για κυβερνοπόλεμο και υβριδικές επιθέσεις

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This