Παναγιωτόπουλος | Δωρεάν τα πυρομαχικά, η μεταφορά και η εκπαίδευση για τα Marder
Defence Redefined
Published on 16/10/2022 at 17:45

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, προχώρησε σε διευκρινίσεις για το θέμα της παραχώρησης BMP-1 στην Ουκρανία και της παραλαβής Marder από την Γερμανία.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 26/05-10-2022) με θέμα: «Χρονισμός, διατήρηση της αμυντικής ικανότητας, συσκότιση σχετικά με τη συμφωνία ανταλλαγής οχημάτων μάχης με τη Γερμανία», ο ΥΠΕΘΑ ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του πως η συμφωνία περιλαμβάνει αποστολή 40 BMP-1 στην Ουκρανία και παραλαβή αντίστοιχα 40 Marder από την Γερμανία. Παρόλο που τα Marder όπως δήλωσε, δεν είναι σύγχρονα εντούτοις είναι καλύτερα από τα BMP-1.

Επιπλέον, δήλωσε πως ουδέποτε δημιουργήθηκε θέμα έλλειψης ή σταδιακής έλλειψης αποθεμάτων από ό,τι έχει διατεθεί στους Ουκρανούς ιδίως σε επίπεδο πυρομαχικών. Αναφερόμενος στα θέματα κόστους, ανέφερε πως όσον αφορά το πρώτο μνημόνιο με τους Γερμανούς, εκτός από τη δωρεά από τους Γερμανούς των 40 Marder, περιλαμβάνεται σε αυτό και δωρεά πυρομαχικών 20 χιλιοστών και των ανταλλακτικών που τους αναλογεί. Επίσης, αναφέρθηκε στο ζήτημα της δωρεάν μεταφοράς τους από την Γερμανία στην Ελλάδα καθώς και παροχή δωρεάν εκπαίδευσης στο ελληνικό προσωπικό και σταδιακή παραλαβή τους σε λειτουργικά επιχειρησιακή κατάσταση.

Ο ΥΠΕΘΑ ανέφερε ακόμα πως τα πρώτα 10 Marder είναι ήδη καθ΄οδόν.

Διαβάστε επίσης: Προχωρούν οι διαδικασίες για την παραχώρηση των BMP-1 και την παραλαβή των Marder

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This