Πέραν των 4800 τα θύματα του σεισμού σε Συρία και Τουρκία – Από τους ισχυρότερους σεισμούς του αιώνα στην περιοχή
Defence Redefined
Published on 07/02/2023 at 11:14

Ο απολογισμός στην Τουρκία του ισχυρού σεισμού που έπληξε την Δευτέρα, τις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας αυξήθηκε στους 3.381 νεκρούς, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών AFAD.

Μετά την ανακοίνωση αυτή αυξάνεται σε 4.890 ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία από το σεισμό, ο οποίος ήταν από τους σφοδρότερους που έχουν πληξει την περιοχή εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, που ανακοινώθηκε περίπου είκοσι ώρες μετά την πρώτη από τις τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις, η οποία ήταν ισχύος 7,8 βαθμών κι έγινε αισθητή μέχρι τον Λίβανο, την Κύπρο και το βόρειο Ιράκ, χάθηκαν πάνω από 4.300 άνθρωποι, 3.381 στην Τουρκία, και 1.440 και πλέον στη Συρία. Οι αριθμοί αυτοί θεωρείται βέβαιο πως θα συνεχίζουν να γίνονται ολοένα βαρύτεροι όσο περνούν οι ώρες και οι ημέρες.

Ο Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχος της AFAD, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως 20.426 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, ενώ 5.775 κτίρια έχουν καταστραφεί από το σεισμό, μετά τον οποίο σημειώθηκαν 285 μετασεισμοί.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης γίνονται μέσα στο κρύο, υπό βροχή ή με χιονόπτωση, ενίοτε με γυμνά χέρια, για να σωθεί όποια ζωή γίνεται: όπως αυτή του επτάχρονου παιδιού που ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα στη Χατάι (νότια), στα σύνορα με τη Συρία, μπροστά στα μάτια δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου, έπειτα από 20 ώρες τρόμου, με τα πυτζαμάκια του μέσα στη σκόνη.

Η κακοκαιρία στην Ανατολία περιπλέκει τα καθήκοντα των σωστικών συνεργείων και κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες για τους άστεγους, που βρίσκονται στο κρύο μέσα σε σκηνές ή γύρω από φωτιές, τυλιγμένοι με κουβέρτες.

Επιπλέον, νέος σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών έπληξε σήμερα την ανατολική Τουρκία, ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 46 χιλιόμετρα, πρόσθεσε το EMSC. Επιπλέον, σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών καταγράφηκε στην κεντρική Τουρκία, ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 2 χιλιόμετρα, κατά την ίδια πηγή.

Αργότερα σήμερα αναμένεται να φθάσουν κι άλλα σωστικά συνεργεία από το εξωτερικό, ιδίως από τη Γαλλία και το Κατάρ. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κάθε απαραίτητη βοήθεια».

Χθες αναχώρησαν για την Τουρκία από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με αεροσκάφος C-130 ομάδα 21 πυροσβεστών της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, με δυο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό όχημα, 5 γιατροί και διασώστες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, καθώς και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας. Η ελληνική αποστολή αναμένεται να επιχειρήσει σε πόλη κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Η γαλλική αποστολή που αναμένεται να φθάσει σήμερα θα αναπτυχθεί στην Καχρανμαρμαράς, επίκεντρο του αρχικού σεισμού, δυσπρόσιτη περιοχή, καλυμμένη από το χιόνι, που υπέστη βαρύ χτύπημα. Δυο αμερικανικά κλιμάκια με 79 ειδικευμένους διασώστες ετοιμάζονταν χθες να μεταβούν επίσης στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως 45 χώρες προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια.

Αντίθετα στη Συρία, η έκκληση της Δαμασκού για διεθνή βοήθεια εισακούστηκε κυρίως από τη Ρωσία, που υποσχέθηκε πως θα αναπτύξει ομάδες έρευνας και διάσωσης «τις προσεχείς ώρες», ενώ, σύμφωνα με το ρωσικό επιτελείο, πάνω από 300 ρώσοι στρατιωτικοί που βρίσκονται επιτόπου ήδη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Όμως και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την αποστολή βοήθειας στη Συρία, κατόπιν αιτήματος της Δαμασκού που ελήφθη μέσω διπλωματικών διαύλων, όπως ανέφερε. Οι δύο χώρες επισήμως δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

Διαβάστε επίσης: Ισχυρός σεισμός αισθητός και στην Κύπρο – Πάνω από 1000 νεκροί σε Τουρκία και Συρία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This