ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο υφυπουργός για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας ανοίγει την ατζέντα της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας
Defence Redefined
Published on 04/10/2021 at 11:00

Την ατζέντα της οικονομικής διπλωματίας ανέπτυξε στην εφημερίδα “Ημερησία” ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας στο Υπουργείο Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. 

Ο υφυπουργός μίλησε για τις συμφωνίες με την Τουρκία στην λεγόμενη “θετική ατζέντα”, το ταξίδι στη Λιβύη για το restructuring της χώρας, τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ που ξεκινά στις 14 Οκτωβρίου, τον πετρελαιοαγωγό των ΕΛΠΕ από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια, αλλά και για το σχέδιο αύξησης εξαγωγών και επενδύσεων εκτιμώντας πως υπάρχει momentum στις διεθνείς αγορές για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας πέταξε για τη Λιβύη σε ένα ακόμη ταξίδι με γεμάτη ατζέντα και αιχμή την οικονομική διπλωματία. Μαζί του ταξίδεψε μια ομάδα με Έλληνες επιχειρηματίες προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας με την Λιβυκή κυβέρνηση και με Λιβυκές επιχειρήσεις στους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας, των ΑΠΕ, του φαρμακευτικού και νοσοκομειακού εξοπλισμού. 

Διαβάστε επίσης: Στην Τυνησία ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης

Η Λιβύη “μετά την πρόσφατη περίοδο των τελευταίων 10 ετών έχει ανάγκη από γενικότερο restructuring”, σημειώνει ο κ. Φραγκογιάννης. Κάτι αντίστοιχο σχεδιάζεται και για το Ιράκ, ενώ ταξίδια επίκεινται σε όλη την Βαλκανική.

Ακόα, στις 14 Οκτωβρίου ξεκινά και ο στρατηγικός διάλογος με τις ΗΠΑ, ενώ στις 26 Οκτωβρίου ταξιδεύει στην Σαουδική Αραβία. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, κεφαλαιοποιεί τις καλές σχέσεις στην κατεύθυνση της στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην χώρα. 

Ο κ. Φραγκογιάννης, ερωτηθείς για την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού των ΕΛΠΕ που συνδέει Θεσσαλονίκη με Σκοπιά, αλλά μένει ανενεργός εδώ και πολλά χρόνια, τόνισε ότι το πρότζεκτ είναι κοντά.

Αναφορικά με το “πράσινο στοίχημα” της Αστυπάλαιας, ο κ. Φραγκογιάννης λέει πως έχει προκαλέσει ζωηρό διεθνές ενδιαφέρον, καθώς μπορεί να είναι ένα μικρό project αλλά σε αυτό συνυπάρχουν όλοι οι πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης και γι αυτό συνιστά “μια φωτογραφία από το μέλλον”.      

Σχετικά με την Τουρκία, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει συμφωνία σε 16 από τα 25 θέματα της “θετικής ατζέντας” μαζί της. Συνεχίζοντας είπε ότι η σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία είναι μακρά και παρά τις διαφορές, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να υπάρξουν συνεργασίες. Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες για συνεργασία σε θέματα ενέργειας, οικονομικά, εμπορίου.

Η θετική ατζέντα περιλαμβάνει 25 θέματα, όπου τα 15 τα έβαλε η Ελλάδα και τα 8 η Τουρκία και 2 είναι περιβαλλοντικού χαρακτήρα και μπήκαν εκ των υστέρων λόγω της κλιματικής κρίσης. Υπάρχει καλή πρόθεση στα προς συζήτηση θέματά, ενώ σε 16 από τα 25 θέματα έχει επέλθει κατ’ αρχήν συμφωνία και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για θεσμικά δομημένες συμφωνίες. Τέλος, τόνισε ότι η ατζέντα αυτή είναι μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες

Διαβάστε επίσης: Ν. Δένδιας | Συμμετείχε στην 3η Διεθνή Διάσκεψη για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This