ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο Τραμπ έδωσε χάρη σε 4 μισθοφόρους της Blackwater που καταδικάστηκαν για την δολοφονία 17 ατόμων – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 23/12/2020 at 18:14

Στις 22 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται στις τελευταίες εβδομάδες στο αξίωμά του προέδρου, εξέδωσε τις προεδρικές χάρες, σε ανθρώπους καταδικασμένους από το αμερικανικό ποινικό σύστημα, όπως είθισται κατά το τέλος της κάθε προεδρικής θητείας.

Μεταξύ των ατόμων που έλαβαν την προεδρική χάρη, ξεχωρίζουν τα ακόλουθα 4 ονόματα, όπως φαίνονται στις φωτογραφίες από αριστερά προς τα δεξιά: 

Dustin Heard, Evan Liberty, Nicholas Slatten, Paul Slough

Στην δήλωση για την προεδρική χάρη που τους απονεμήθηκε, οι τέσσερις άνδρες περιγράφονται ως ηρωικοί βετεράνοι, οι οποίοι υπηρέτησαν τη χώρα για χρόνια και η “συγχωρεση” τους υποστηρίζεται ευρέως από το κοινό.

“Ο κ. Slatten, ο κ. Slough, ο κ. Liberty και ο κ. Heard έχουν μακρά ιστορία υπηρεσίας στο Έθνος. Ο κ. Σλάτεν εμπνεύστηκε και υπηρέτηση τη χώρα του μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και συμμετείχε δύο αποστολές στο Ιράκ με την 82η Αεροπορική Διεύθυνση. Ο κ. Slough υπηρέτησε στο στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών και εκστράτευσε στο Ιράκ με μονάδα της Εθνικής Φρουράς. Ο κ. Liberty υπηρέτησε στο Ναυτικό Σώμα των Ηνωμένων Πολιτειών και προστάτευσε τις Πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών στο εξωτερικό. Ο κ. Heard υπηρέτησε στο Ναυτικό Σώμα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης “Iraqi Freedom”. “

Σχετικά με την αιτιολόγηση της απόφασης, η δήλωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι: 

«Αυτοί οι βετεράνοι εργάζονταν στο Ιράκ το 2007 ως Ιδιώτες Συμβούλους Ασφαλείας (PMC) υπεύθυνοι για την ασφάλεια του προσωπικού των Ηνωμένων Πολιτειών. Όταν η συνοδεία προσπάθησε να δημιουργήσει αποκλεισμό έξω από την «Πράσινη Ζώνη», η κατάσταση έγινε βίαιη, με αποτέλεσμα τους ατυχείς θανάτους και τραυματισμούς ιρακινών πολιτών. Οι αρχικές κατηγορίες εναντίον των ανδρών απορρίφθηκαν, αλλά τελικά καταδικάστηκαν και για κατηγορίες που κυμαίνονται από δολοφονία πρώτου βαθμού έως ανθρωποκτονία.

Κατόπιν έφεσης, το Εφετείο DC Circuit έκρινε ότι έπρεπε να είχαν υποβληθεί πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία στη δίκη του κ. Slatten. Επιπλέον, οι εισαγγελείς αποκάλυψαν πρόσφατα, μετά  από 10 χρόνια μετά το περιστατικό, ότι ο επικεφαλής ιρακινός ανακριτής, ο οποίος οι εισαγγελείς βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό, για να επαληθεύσει ότι τα θύματα δεν ήταν αντάρτες και για να συλλέξει αποδεικτικά στοιχεία, μπορεί να είχε δεσμούς με τις ίδιες τις ομάδες ανταρτών.

Οι 4 άνδρες υπήρξαν οι μισθοφόροι στην Blackwater που σκότωσαν 17 άτομα στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης το 2007. Στην δίκη τους, το 2014  περίπου 30 μάρτυρες ταξίδεψαν από το Ιράκ για να καταθέσουν εναντίον τους.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τους άντρες για παράνομη χρήση «ισχυρών πυρών, πυρών ελεύθερου σκοπευτή, πολυβόλων και οπλοβομβίδων σε αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά». Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι τέσσερις ήταν μεταξύ επτά υπαλλήλων της Blackwater που άνοιξαν πυρ στην πλατεία Nusoor στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας 17 άτομα.

Ερευνα του FBI αποκάλυψε ότι 14 από τους θανάτους ήταν αδικαιολόγητοι, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής προσωπικών συμβούλων ασφαλείας (PMC) στο Ιράκ, και από την επίθεση δύο παιδιά σκοτώθηκαν, ηλικίας 11 και 9 ετών.

Ο Slatten κατηγορήθηκε ότι άνοιξε πυρ πρώτος. Οι Μπλακγουότερ είπαν ότι το κομβόι τους δέχτηκε επίθεση, και οι δικηγόροι της υπεράσπισης δήλωσαν στο δικαστήριο ότι οι καταθέσεις των μαρτύρων, (κατά των τεσσάρων) ήταν ψεύδεις.

Αλλοι μάρτυρες κατέθεσαν ότι οι τέσσερις PMC άνοιξαν πυρ χωρίς πρόκληση. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι η συγχώρεση και η προεδρική χάρη των τεσσάρων, υποστηρίχθηκε από ορισμένα μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου τον Pete Hegseth, τον συντηρητικό παρουσιαστή του Fox News.

Οι άλλοι τρεις, ο Dustin Heard, ο Evan Liberty και ο Paul Slough, καταδικάστηκαν αρχικά σε 30 χρόνια φυλάκισης, αλλά οι ποινές τους μειώθηκαν κατά το ήμισυ από το Δικαστήριο τον Σεπτέμβριο του 2019. Ωστόσο, και οι 4 θα είναι τώρα ελεύθεροι και θα αντιμετωπίζονται ως «βετεράνοι ήρωες».

Διαβάστε επίσης: Στέλιος Σταυρινίδης | Η ζώη ενός PMC, οι αποστολές σε αφιλόξενα εδάφη και πολλά άλλα σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This