ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο πόλεμος των Navtex καλά κρατεί – Νέα Navtex από Τουρκία και αντι-Navtex από Ελλάδα
Defence Redefined
Published on 01/11/2020 at 12:17

Η Αθήνα απάντησε με αντί Navtex στη νέα πρόκληση της Άγκυρας, η οποία παρατείνει κι άλλο τις παράνομες Νavtex του Οruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι τις 14 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού ναυτικού – όπως κάνει παγίως όταν οι Τούρκοι έχουν εκδώσει παράνομη Navtex και σε περιοχή δικής μας δικαιοδοσίας – επισημαίνει ότι η τουρκική αναγγελία «αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή η οποία επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Ταυτόχρονα ο σταθμός του Ηρακλείου τονίζει πως η συγκεκριμένη Navtex έχει εκδοθεί από σταθμό που δεν έχει την αρμοδιότητα για τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία ανήκει στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Διαβάστε επίσης: Ακυρώθηκαν επισήμως οι Navtex Ελλάδας – Τουρκίας στις 28 και 29 Οκτωβρίου, όπως μεταδίδεται

Παράλληλα, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης. 

«Οι ενέργειες αυτές δείχνουν εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Παράλληλα, καλεί  την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε.  

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Να ανακαλέσει άμεσα τη νέα Navtex καλεί η Ελλάδα την Τουρκία – Αυστηρή απάντηση Αθήνας

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This