ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ο Προϊστάμενος της μονάδας Πτητικών Μέσων του Τμήματος Δασών της Κ.Δ επαινεί τη συνεργασία με τις Βάσεις
Defence Redefined
Published on 06/10/2021 at 11:00

Την περασμένη βδομάδα , ο Προϊστάμενος της μονάδας Πτητικών Μέσων του Τμήματος Δασών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Στέλιος Κοτζίκας, επαίνεσε τη σχέση εργασίας με τις Βρετανικές Βάσεις, η οποία χρονολογείται από το 1983.

Μιλώντας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου πριν από τη διάλεξη σχετικά με την εναέρια πυρόσβεση, ήθελε επίσης να τονίσει τη σημασία της ύπαρξης μόνιμου αεροσκάφους με έδρα την Αεροπορική Βάση (RAF) Ακρωτήριου από το 2006.

Εξήγησε: ‘’Η συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων σε θέματα πυρόσβεσης άρχισε το 1983, όταν ένα ελικόπτερο της RAF στάλθηκε για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς στην Κύπρο. ‘’Έκτοτε, η συνεργασία αναβαθμίστηκε και έγινε ισχυρότερη με την αλληλοβοήθεια μεταξύ των δύο για την καταπολέμηση των πυρκαγιών που ξεσπούν συχνά σε ολόκληρο το νησί κάθε χρόνο. Πραγματοποιείται επίσης κοινή εκπαίδευση.

‘’Από το 2006, Μονάδα Πτητικών Μέσων του Τμήματος Δασών λειτουργεί από τη RAF Ακρωτηρίου προκειμένου να υποστηρίξει το αεροσκάφος στην κατάσβεση πυρκαγιών στην Επαρχία Λεμεσού. “Η RAF Ακρωτηρίου υποστηρίζει τα αεροπλάνα με καύσιμα και εξοπλισμό εδάφους και ο Πύργος Ελέγχου βοηθά τα αεροσκάφη σε επιχειρησιακή βάση.”

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή | Πρόγραμμα Προμήθειας Εξοπλισμού για την Πολιτική Προστασία

Επισήμανε επίσης τις σημαντικές αναβαθμίσεις που έγιναν στη RAF Ακρωτηρίου, για να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες. “Το 2020, η Μονάδα Πτητικών Μέσων του Τμήματος Δασών καθιέρωσε νέο, σύγχρονο εξοπλισμό, για τη φόρτωση των αεροπλάνων με νερό, αφρό και επιβραδυντικό, καθιστώντας τη RAF Ακρωτηρίου μια πυροσβεστική βάση δεξαμενόπλοιων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ελαφρά και μεσαία αεροσκάφη για εναέρια πυρόσβεση,” είπε. 

‘’Έχουμε επίσης δύο αεροσκάφη – Air Tractor 8032F σε κατάσταση αναμονής, πράγμα που σημαίνει ότι δύο αεροσκάφη στη RAF Ακρωτηρίου, δύο στη Λάρνακα και δύο ελικόπτερα στην Πάφο, συχνά επιχειρούν από το Ακρωτήρι για την καταπολέμηση των πυρκαγιών σε όλο το νησί.’’ Και πιστεύει, ότι η παρουσία των αεροσκαφών, έχει τεράστιο όφελος τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και για τις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων.

‘’Όλα αυτά τα αεροσκάφη είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τις Βρετανικές Βάσεις, καθώς υπάρχει συμφωνία, ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς εντός των Βάσεων, θα απογειωθούν αμέσως και θα καταπολεμήσουν τις πυρκαγιές.

‘’Τόσο οι Βρετανικές Βάσεις όσο και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεργάζονται για την κατάσβεση πυρκαγιών, τη διάσωση ανθρώπων, ζώων, και περιουσιών και μαζί αποτελούν μια εξαιρετική ομάδα που εξυπηρετεί τους ανθρώπους και το περιβάλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.’’

Στη διάλεξη, παραβρέθηκαν πολίτες, αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Διάσωσης των Β.Β (DFRS) και του πληρώματος της 84ης Μοίρας (84 Sqn) και περιλάμβανε επίσης συμβουλές για την πρόληψη πυρκαγιών.

Πηγή: Τμήμα Δασών

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή | Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Εξοπλισμού για την Πολιτική Προστασία

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This