ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο απόηχος της ξαφνικής αεροπορικής επίθεσης στην βάση Al Watiya | VIDEO
Defence Redefined
Published on 06/07/2020 at 11:56

Μετά την ξαφνική αεροπορική επίθεση που δέχθηκε η αεροπορική βάση Al Watiya , στην βορειοδυτική Λιβύη, “από άγνωστα αεροσκάφη” το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην αντίδραση της Τουρκίας. 

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη, κατήγγειλε χθες Κυριακή τις αεροπορικές επιδρομές που διεξήχθησαν κατ` αυτήν από “ξένα” μαχητικά εναντίον βάσης στρατηγικής σημασίας στο δυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας. Υπενθυμίζουμε πως η συγκεκριμένη βάση, καταλήφθηκε από τον GNA στις 18 Μαΐου μετά από διαδοχικές νίκες επί των στρατευμάτων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Διαβάστε επίσης: Ανακατάληψη της αεροπορικής βάσης στρατηγικής σημασίας Al Watiya ανακοίνωσε ο GNA στην Λιβύη

“Ο βομβαρδισμός χθες (σ.σ. προχθές Σάββατο) το βράδυ στη βάση Al Watiya  διεξήχθη από άνανδρη ξένη αεροπορία που υποστηρίζει τον εγκληματία πολέμου (σ.σ. τον Χάφταρ) σε μια απελπισμένη προσπάθεια να καταγάγει ηθική νίκη”, είπε ο υφυπουργός Άμυνας του GNA,  Σάλαχ αλ Νάμρους.



Υπήρξαν θύματα μεταξύ των Τούρκων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην βάση, κατά τις ίδιες πηγές, που δεν έγιναν πιο συγκεκριμένες.

 Διαβάστε επίσης: Λιβύη | Υποχωρεί ο LNA, πλήρης κατάληψη της Τρίπολης από τον GNA  

Στην Τουρκία, ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει πως υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες. Υπέστη ζημιά στρατιωτικό υλικό, κατ` αυτόν. “Η επίθεση αυτή δείχνει τη βούληση του πραξικοπηματία Χάφταρ και ξένων δυνάμεων να παρατείνουν την κατάσταση ανασφάλειας”, τόνισε ο αξιωματούχος. “Όσο συνεχίζονται αυτές οι ξένες επεμβάσεις και όσο συνεχίζεται η στήριξή τους στον πραξικοπηματία Χάφταρ, η ανασφάλεια θα ενισχύεται”, συμπλήρωσε.

 

Έγκριτοι διεθνείς αναλυτές, αναφέρουν πως η Τουρκία από την επίθεση έχασε τουλάχιστον μια συστοιχία του αεροπορικού συστήματος HAWK-XXI. Αντίθετα με τα όσα υποστηρίζει η Τουρκία και ο GNA, οι οποίοι προσπαθούν να αποδώσουν την επίθεση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο αναλυτής Μπάπακ Τακβαίε, αναφέρει πως η επιχείρηση SEAD (Καταστολή της εχθρικής αεράμυνας) έγινε από την αεροπορία του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) με βομβαρδιστικά αεροσκάφη Su-24M.                               

Διαβάστε επίσης: Λιβύη | Τα μάτια στραμμένα στη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα – Τα αντιμαχόμενα μέρη, η διπλωματία και πολλά άλλα στον διαδραστικό χάρτη (VIDEOS-PHOTOS)

Ένας αξιωματούχος του LNA, ο Στρατηγός Khaled Mahjoub, δήλωσε την Κυριακή ότι η στόχευση της αεροπορικής βάσης Al Watiya, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ορισμένων «μισθοφόρων του Ερντογάν».

Ανέφερε επίσης πως η επίθεση στην αεροπορική βάση ήταν επώδυνη και πραγματοποιήθηκε μέσω εννέα (9) αεροπορικών επιθέσεων. Πρόσθεσε επίσης, ότι η επίθεση πέτυχε τους στόχους της κατά 90%», σημειώνοντας ότι η επέφερε τον θάνατο 12 ανδρών, συμπεριλαμβανομένου ενός «ανώτερου διοικητή».

Διαβάστε επίσης: Αραβικός Σύνδεσμος | Ενάντια σε όλες τις μορφές ξένης επέμβασης στη Λιβύη

Στο παρακάτω βίντεο, αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι παρουσιάζει πλάνα τα οποία ισχυρίζεται πως τραβήχθηκαν μέσα από το κοκπιτ των επιτιθέμενων αεροσκαφών κατά την επίθεση στην αεροπορική βάση Al Watiya . 

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This