Ουκρανικό | Το Κίεβο ανακοίνωσε κατάληψη περιοχών από τις ρωσικές δυνάμεις
Defence Redefined
Published on 27/04/2022 at 16:15

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν γέφυρες και σιδηροδρόμους για να επιβραδύνουν τις αποστολές δυτικών όπλων στην Ουκρανία.

Στο στόχαστρο της Μόσχας έχουν μπει περιοχές και στα νότια και νοτιοανατολικά. Στη Ζαπορίζια, την Οδησσό και το Μικολάιφ σημειώθηκαν επιθέσεις με πυραύλους, ενώ στη Χερσώνα η Μόσχα επέβαλε – όπως ανακοίνωσε – φιλορώσους ηγέτες και προσπαθεί να οργανώσει δημοψήφισμα.

“Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο ολόκληρης της περιφέρειας της Χερσώνας, τμημάτων των περιφερειών του Χαρκόβου, της Ζαπορίζια και του Μικολάιφ, καθώς και μεγάλων τμημάτων των (σ.σ. αυτοανακηρυγμένων) Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ”, δήλωσε ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

Τον ισχυρισμό της Μόσχας για την Χερσώνα διέψευσε πάντως την Τρίτη ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή. Όπως είπε, γραμμές άμυνας συνεχίζουν να βρίσκονται μέσα στην περιφέρεια και οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να τις διασπάσουν.

Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κατέστρεψε τέσσερις αποθήκες όπλων των ουκρανικών δυνάμεων στη Σλοβιάνσκ από αέρος. Συνολικά, η ρωσική πολεμική αεροπορία βομβάρδισε 32 στρατιωτικούς στόχους, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ. Ακόμη επλήγησαν 33 στόχοι από πυροβολικό ή πυραύλους, σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσά τους συγκεντρώσεις στρατευμάτων, θέσεις του πυροβολικού, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αποθήκες πυρομαχικών και όπλων.

Περαιτέρω, οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν “μεγάλη ποσότητα” οπλισμού που έχουν παραδοθεί στο Κίεβο από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες. 

Δεν έχει διευκρινιστεί τι είδους όπλα καταστράφηκαν σε αυτό το πλήγμα, ενώ επίσης δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή η ρωσική ανακοίνωση. 

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Κατάπαυση πυρός στο Αζοφστάλ – Κατάρριψη Ουκρανικών drones και Ρωσικοί βομβαρδισμοί

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν στην ανατολική Ουκρανία καταλαμβάνοντας κωμοπόλεις στην περιφέρεια του Χαρκόβου και στο Ντονμπάς. 

Από το Ιζιούμ, που βρισκόταν ήδη υπό τον έλεγχό τους, οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν μια επίθεση προς την κατεύθυνση του Μπαρβίνκοφ, που βρίσκεται νοτιότερα. Έχουν καταλάβει την κωμόπολη Ζαβόντι και τα βορειοανατολικά προάστια της κωμόπολης Βέλικα Κομισούβαχα, ανακοίνωσε το πρωί το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Ανατολικότερα, προς την κατεύθυνση του Λιμάν, ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την κωμόπολη Ζάριτσνε και “αποπειράται επίθεση κοντά στο Γιάμπι”, συνέχισε.

Κοντά στο Σεβεροντονέτσκ, μία από τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας με 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, οι δυνάμεις της Μόσχας πήραν τον έλεγχο της κωμόπολης Νοβοτοσκίβσκε και διεξάγουν επίθεση προς την κατεύθυνση των Νίζνιε και Ορίχοβε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, ο ουκρανικός στρατός σπάνια έχει κάνει λόγο για προώθηση των ρωσικών δυνάμεων ή για κατάληψη κωμοπόλεων, αναφέρει το Euronews.

Τέλος, συνεχίζεται και την Τετάρτη, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Μαριούπολης, το σφυροκόπημα του εργοστασίου Αζοφστάλ, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης, καθώς και άμαχοι.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία | Μαίνονται οι συγκρούσεις, χωρίς αποτέλεσμα οι διπλωματικές προσπάθειες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This