Ουκρανικό | Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν- Ζελένσκι – Οι τελευταίες εξελίξεις
Defence Redefined
Published on 31/03/2022 at 09:57

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις “πρόσθετες” στρατιωτικές δυνατότητες που απαιτούνται για να βοηθηθεί ο ουκρανικός στρατός να υπερασπιστεί τη χώρα του, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

“Οι δύο ηγέτες συζήτησαν πώς οι ΗΠΑ εργάζονται μέρα νύχτα για να ικανοποιήσουν τα βασικά αιτήματα της Ουκρανίας για βοήθεια σε ζητήματα ασφαλείας» καθώς και «τις επίμονες προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους και τους εταίρους τους για να εντοπίσουν πρόσθετες δυνατότητες για να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να υπερασπιστεί τη χώρα του”, ανέφερε η αμερικανική προεδρία μετά από κλήση μεταξύ των δύο προέδρων.

Ο Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μίας ώρας με τον Μπάιντεν συζήτησε για συγκεκριμένη αμυντική υποστήριξη.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης ένα νέο πακέτο ενισχυμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, καθώς και οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία. Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να δώσει στην Ουκρανία 500 εκατομμύρια δολάρια σε άμεση δημοσιονομική βοήθεια, είπε ο Μπάιντεν στον Ουκρανό ομόλογό του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν εξέτασε επίσης τις κυρώσεις και την ανθρωπιστική βοήθεια που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο Ζελένσκι ενημέρωσε τον Μπάιντεν για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, συμπλήρωσε η ανακοίνωση.

Καταγγελίες για χρήση όπλων διασποράς από ΟΗΕ

Αξιόπιστες καταγγελίες για χρήση βομβών διασποράς από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία έχει στην διάθεση της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Την αποκάλυψη έκανε η επικεφαλής της υπηρεσίας, δηλώνοντας ότι ερευνώνται καταγγελίες και για την ουκρανική πλευρά.

“Η υπηρεσία μου έλαβε αξιόπιστες καταγγελίες ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς σε κατοικημένες περιοχές τουλάχιστον 24 φορές. Επίσης ερευνούμε τις καταγγελίες ότι και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα. Σπίτια, κυβερνητικά κτίρια νοσοκομεία, σχολεία, σταθμοί και συστήματα υδροδότησης δεν έχουν γλιτώσει” υποστήριξε η Μισέλ Μπασελέτ, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η πρώην πρόεδρος της Χιλής επεσήμανε ότι καταρτίζεται ένα ευρύ κατηγορητήριο εγκλημάτων πολέμου που έχουν πιθανόν έχουν διαπραχθεί στην διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

Η Μπασελέτ εξέφρασε ανησυχία για την χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας σε κατοικημένες περιοχές προκαλώντας μεγάλα πλήγματα σε μη στρατιωτικούς στόχους.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανικό | Στο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησαν οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας

Στην Ουκρανία ο επικεφαλής της IAEA

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι επισκέφθηκε σήμερα τον πυρηνικό σταθμό Κονσταντίνοφκα στη νότια Ουκρανία σε μια προσπάθεια να συγκροτήσει μια τεχνική βοήθεια εν μέσω φόβων για ένα ατύχημα.

“Βρίσκομαι στην Κεντρική Νότια Ουκρανία για να συναντήσω κυβερνητικούς αξιωματούχους και ουκρανικό προσωπικό”, έγραψε ο Γκρόσι σε ένα tweet μαζί με φωτογραφίες που τον δείχνουν να ανταλλάζει χειραψίες με εργαζόμενους του σταθμού τους οποίους επαίνεσε για την αντοχή τους. “Είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε στο πεδίο για να παρέχουμε αποτελεσματική υποστήριξη σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή”, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Ζελένσκι | “Κλείδωσε” για τις 7 Απριλίου η ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This