Ουκρανικό | Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων Ουκρανίας – Ρωσίας – Τριμερής στην Τουρκία
Defence Redefined
Published on 08/03/2022 at 09:54

Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ολοκληρώθηκε, ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία στο Μινσκ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές δήλωσαν απόψε ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών με τους Ουκρανούς συναδέλφους τους θα γίνει πολύ σύντομα στη Λευκορωσία με την ακριβή ημερομηνία να καθοριστεί πιθανότατα σήμερα.

Ένας άλλος Ρώσος διαπραγματευτής, ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, είπε ότι ο σημερινός, τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών συνομιλιών “δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών” της Μόσχας, ενώ από την πλευρά του ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαίλο Ποντολιάκ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ανέφερε ότι στις σημερινές συνομιλίες επιτεύχθηκε “μικρή πρόοδος” όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των αμάχων. Όμως, δεν υπήρξε όμως κάποια συμφωνία που να βελτιώνει σημαντικά την ευρύτερη κατάσταση.

Στο μεταξύ, η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις αυτονομιστικές “δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ” ως ανεξάρτητα εδάφη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ είπε στο Reuters ότι η Μόσχα έχει δηλώσει στο Κίεβο πως είναι έτοιμη να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση “αμέσως” αν το Κίεβο εκπληρώσει τους όρους αυτούς. Ήταν η πιο σαφής ρωσική δήλωση μέχρι στιγμής για τους όρους που θέλει να επιβάλει στην Ουκρανία για να σταματήσει αυτό που αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Τερματίστηκε η εκεχειρία – Εχθρός όποιος επιβάλει απαγόρευση πτήσεων

Για το θέμα της ουδετερότητας, οι Ουκρανοί θα πρέπει να κάνουν τροποποιήσεις στο σύνταγμα σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απέρριπτε οποιονδήποτε στόχο να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επέμεινε ότι η Ρωσία δεν έχει περαιτέρω εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία και απλώς ολοκληρώνουν την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, είπε ο Πεσκόφ στο Reuters.

Παράλληλα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε συνάντηση των  Υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια. “Και οι δύο Υπουργοί ειδικά ζήτησαν από εμένα να μετάσχω σε αυτές τις συνομιλίες και να έχουν την μορφή της τριμερούς στην Αττάλεια. Καταλήξαμε να γίνει αυτή η τριμερής συνάντηση στις 10 Μαρτίου στην Αττάλεια. Θεού θέλοντος ελπίζουμε να αποτελέσει αυτή η συνάντηση το σημείο καμπής”, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Στο πεδίο της μάχης, κρατούν οι Ουκρανοί στις περιοχές γύρω από το Κίεβο, λέει το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας. Η ουκρανική αντίσταση κατά των ρωσικών επιθέσεων σε περιοχές στο δρόμο προς το Κίεβο διατηρείται δυνατή, αναφέρει σε νεότερη νυχτερινή ενημέρωση το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας. Σημειώνεται ότι η αντίσταση κρατά στις πόλεις Χόστομελ, Μπούσα, Βόρζελ και Ιρπίν.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, πάντως χωρίς ραδιολογικές συνέπειες, προσθέτοντας πως δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση. Κατά τις ίδιες πηγές, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας του Χάρκοβο, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.

Διαβάστε επίσης: Ο Ρωσικός στρατός κατέλαβε τη Χερσώνα – Η Γερμανία εξοπλίζει με χιλιάδες αντιαεροπορικούς πυραύλους την Ουκρανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This