Ουκρανική Κρίση | Στο Μπερντιάνσκ ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης – Συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου
Defence Redefined
Published on 16/03/2022 at 16:30

Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Έλληνα πρόξενου στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη. 

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Βουλή, η αυτοκινητοπομπή βρίσκεται στο Μπερντιάνσκ καθ’ οδόν για τη Ζαπορίζια, ενώ ο Έλληνας Υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε στις διπλωματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με στόχο την προστασία των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε το στίγμα της αυτοκινητοπομπής με τον Έλληνα πρόξενο στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι βρισκόταν στην πόλη Μπερντιάνσκ, καθοδόν προς τη Ζαπορίζια.

“Θα ήθελα πέρα από τις ευχές όλων μας που τον συνοδεύουν να πω ξεκάθαρα ότι η παρουσία του τις ημέρες αυτές στην Μαριούπολη στην προσπάθεια να προστατεύσει και να βοηθήσει τους ομογενείς μας όπως και η παρουσία του Πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου στην Μαριούπολη και του Δημήτρη Δόχτση Γενικού Προξένου μας στην Οδησσό, τιμούν την πατρίδα μας, τους απευθύνω και πάλι τα θερμότερα συγχαρητήριά μου και τις ευχαριστίες όλων μας”, είπε, απονέμοντας εύσημα για το γεγονός ότι επέλεξε να μείνει μέχρι τέλους στη Μαριούπολη, παρότι είχε ερωτηθεί στην προηγούμενη αποστολή αν θα ήταν καλύτερα να αποχωρήσει.

“Είχα επισκεφθεί Οδησσό και Μαριούπολη πριν από τον πόλεμο, προσπάθησα να δηλώσουμε την παρουσία ομογένειας και να την προστατεύσουμε κατά το δυνατό. Θρήνησε και θρηνεί θύματα, απόλυτο αριθμό θα έχουμε μετά το τέλος τραγωδίας”, επισήμανε ο Νίκος Δένδιας και υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία βασίζεται σε 3 αρχές: το ανθρωπιστικό δίκαιο, την αρχή εδαφικής ακεραιότητας κρατών και συμπόρευση με συμμάχους και εταίρους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Μαριούπολη | Τσετσένοι στη μάχη – “Ο Αλλάχ είναι μεγάλος” – VIDEO

Σήμερα Τετάρτη συνεχίζονται οι συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου για την ειρήνευση στην Ουκρανία. Κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου ήταν πολύ δύσκολες, αλλά υπογράμμισε ότι υπήρχε σίγουρα περιθώριο για συμβιβασμό.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι υπήρχαν ουσιαστικές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Μετά τους νέους βομβαρδισμούς με θύματα αμάχους στο Κίεβο, ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας για 36 ώρες, από το βράδυ της Τρίτης, λόγω των “επικίνδυνων και δύσκολων στιγμών” που ζουν οι κάτοικοί της. Στο μεταξύ το αεροδρόμιο της πόλης Ντνίπρο στην ανατολική Ουκρανία υπέστη “μαζικές καταστροφές” έπειτα από τον βομβαρδισμό του δύο φορές στη διάρκεια της νύχτας.

Εξάλλου περίπου 300 άμαχοι από τη Μαριούπολη κατάφεραν να φτάσουν στη Ζαπορίζια, ενώ το μεσημέρι της Τρίτης ακόμα 200 οχήματα με αμάχους αναχώρησαν από την υπό πολιορκία πόλη της νότιας Ουκρανίας. Σε εξέλιξη είναι και η απομάκρυνση αμάχων από το Σούμι.

Στο διπλωματικό πεδίο, η Μόσχα προχώρησε σε αντίποινα επιβάλλοντας κυρώσεις στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και άλλου υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ συγκάλεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ για τις 24 Μαρτίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει και στη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την ίδια ημέρα.

Με πληροφορίες από: CNN Greece, euronews.com

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης προς Ζελένσκι | Αμέριστη η υποστήριξη της Ελλάδας – Συζήτηση για πρόσφυγες και ομογενείς

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This