Ουκρανική κρίση | Ξεκίνησαν οι συνομιλίες Ουκρανίας – Ρωσίας
Defence Redefined
Published on 28/02/2022 at 15:25

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν στα σύνορα με τη Λευκορωσία, δήλωσε ο Μιχαίλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας. Νωρίτερα το γραφείο του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε επισημάνει ότι στόχος των συνομιλιών αυτών, είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία.

 Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα την ΕΕ να επιτρέψει την άμεση ένταξη της Ουκρανίας με βάση μια ειδική διαδικασία fast track, καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων, ενώ ανέφερε ότι κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες του πολέμου σκοτώθηκαν 16 παιδιά και 45 τραυματίστηκαν.

“Ο στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και κυρίως να είμαστε ίσοι. Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι δίκαιο. Είμαι βέβαιος ότι το δικαιούμαστε”, είπε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του, που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Σώστε τις ζωές σας και φύγετε”, κάλεσε ο Ουκρανός Πρόεδρος τους Ρώσους στρατιώτες και πρόσθεσε ότι 4.500 Ρώσοι στρατιώτες έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί. Η Ουκρανία, είπε ο Πρόεδρός της, θα απελευθερώσει κρατούμενους με στρατιωτική εμπειρία αν επιθυμούν να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εργάζεται σήμερα επί της οικονομικής απαντήσεως που πρέπει να δοθεί στις βαριές δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία. “Ο Πρόεδρος βρίσκεται στο Κρεμλίνο, ασχολείται με την οικονομία”, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. “Οι κυρώσεις είναι βαριές, δημιουργούν προβλήματα (…), αλλά η Ρωσία έχει όλο το αναγκαίο δυναμικό για να αντισταθμίσει τις ζημίες”, πρόσθεσε.

Εξάλλου, τηλεδιάσκεψη κορυφής υπό την ονομασία ” Quint elargi” στην οποία θα λάβουν μέρος οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, καθώς και οι ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:30 ώρα Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα υποδεχθεί στη συνέχεια στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον Γερμανό Καγκελάριο Ολαφ Σολτς και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δείπνο εργασίας με εκπροσώπους των Ευρωπαίων βιομηχάνων για να συζητήσουν “τα διακυβεύματα της ευρωπαϊκής οικονομικής κυριαρχίας και υπό το πρίσμα των γεγονότων στην Ουκρανία”, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Πηγή: KΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Αποχώρηση του προσωπικού της ελληνικής πρεσβείας από το Κίεβο – Ουκρανοί πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη χώρα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This