Ουκρανία | MiG-29 εκτοξεύουν αμερικανικούς πυραύλους HARM κατά ρωσικών στόχων
Defence Redefined
Published on 31/08/2022 at 18:25

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποιεί μαχητικά αεροσκάφη σοβιετικής σχεδίασης για να εκτοξεύει αμερικανικούς πυραύλους “αντι-ραντάρ” AGM-88 HARM.

Στις αρχές του Αυγούστου το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στο πακέτο βοήθειας και παροχής στρατιωτικού υλικού, οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις με πυραύλους αέρος – εδάφους τύπου AGM-88 HARM, ωστόσο αρκετοί θεώρησαν ότι τα αμερικανικά βλήματα δεν θα μπορούσαν να είναι άμεσα διαθέσιμα στο Κίεβο, καθώς απαιτούνται ορισμένες τροποποιήσεις, ώστε να μπορούν να είναι συμβατά με τα σοβιετικής κατασκευής ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη. 

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία δημοσίευσε πλάνα από την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-29 προς τιμήν του πεσόντα Επισμηναγού Γιεβγέν Λυσένκο, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε αερομαχία με ρωσικά μαχητικά στις 9 Μαρτίου.

Στα πλάνα αυτά, οι Ουκρανοί έχουν “φροντίσει” να δείξουν τα MiG-29, τα οποία εκτοξεύουν τους αμερικανικούς πυραύλους αέρος – εδάφους τύπου AGM-88 HARM κατά ρωσικών στόχων, επιβεβαιώνοντας όχι μόνο ότι τα βλήματα αυτά είναι στη διάθεσή τους, αλλά και ότι η ουκρανική πολεμική αεροπορία υφίσταται, σε αντίθεση με ότι έχει ισχυριστεί η Μόσχα.

Συγκεκριμένα, οι εικόνες δείχνουν δύο πυραύλους AGM-88 HARM να εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 Fulcrum.

Ο Κόλιν Καλ, υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα πολιτικής, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ΗΠΑ έστειλαν “έναν αριθμό” από τους επίμαχους πυραύλους χωρίς να διευκρινίσει πόσους έχουν προσφέρει οι ΗΠΑ ή πότε στάλθηκαν. 

Ωστόσο, στις 7 Αυγούστου, εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από συντρίμμια κατευθυνόμενου βλήματος, μεταξύ των οποίων και αναγνωρισθέντα, λόγω αναγραφής, πτερύγια σταθεροποίησης BSU-60A/B, που υφίστανται στο ουραίο τμήμα του εν λόγω βλήματος.

Την προηγουμένη ημέρα, οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, είχαν αναφέρει την επιβεβαιωμένη καταστροφή τεσσάρων αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 και ενός Pantsir-S.

Ανεξαρτήτως εγκυρότητας της ανακοίνωσης, προφανώς πραγματοποιήθηκε εκείνη την ημέρα επιχείρηση καταστροφής αντιαεροπορικών συστημάτων. Η εμφάνιση των συντριμμιών, λειτουργεί επιβεβαιωτικά και πιθανώς αποκαλύπτει το όπλο που χρησιμοποιήθηκε αν και φυσικά δεν σημαίνει ότι τα συντρίμμια ενός οπλικού συστήματος αποδεικνύουν αυτομάτως και ότι προσβλήθηκε στόχος αφού ειδικώς ο HARM, εάν δεν πετύχει, αυτοκαταστρέφεται.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εν λόγω βλήματος συμπεριλαμβάνουν:

  • Βάρος: 355 κιλά 
  • Μήκος: 4,1 μ. 
  • Διάμετρος: 254 χιλ 
  • Πολεμική κεφαλή: εκρηκτική κεφαλή θραυσμάτων με πυροσωλήνα εγγύτητας (proximity fuze) βάρους 66 κιλών
  • Κινητήρας: πυραυλοκινητήρας στερεού καυσίμου και διπλής ώθησης Thiokol SR113-TC-1 
  • Άνοιγμα πτερύγων: 1,1 μέτρα
  • Μέγιστο δραστικό βεληνεκές: 150 χλμ
  • Μέγιστη ταχύτητα: 2 Mach 
  • Σύστημα καθοδήγησης: Αρχικό στάδιο: αδρανειακή καθοδήγηση INS/GPS / Τερματικό στάδιο: Παθητικό ραντάρ 

Ο υπόψη τύπος πυραύλου χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις και αποστολές SEAD (Suppression of Enemy Air Defence), που έχουν ως αντικειμενικό σκοπό την καταστολή της εχθρικής αεράμυνας, δηλαδή συστήματα ραντάρ, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, πυραυλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και χαρακτηρίζεται ως Stand-Off αυτοκατευθυνόμενο αντι-ραντάρ βλήμα υψηλής ταχύτητας.

Το ιδιαίτερο στοιχείο της χρησιμοποίησης τους είναι το γεγονός ότι οι Ουκρανοί με την βοήθεια προφανώς των ΗΠΑ μπόρεσαν να τα ενσωματώσουν στα Σοβιετικής Προέλευσης αεροσκάφη. 

Ειδικοί του χώρου εικάζουν ότι ο AGM-88 HARM (εκδόσεις Β, C-1, D) είναι συμβατός για χρήση από το MIG-29 λόγω της δυνατότητας να εξαπολύεται χρησιμοποιώντας τον ένα εκ των 3 τρόπων λειτουργίας του και συγκεκριμένα την προκαθορισμένη (Pre-Briefed) εισαγωγή των συντεταγμένων του στόχου (INS/GPS). 

Στο τερματικό στάδιο όπως αναφέρουμε και ανωτέρω ο πύραυλος χρησιμοποιεί παθητικό ανιχνευτή ραντάρ, ο οποίος “κλειδώνει” την εκπομπή ραδιοσυχνοτήτων από πηγές ραντάρ για την επικείμενη καταστροφή τους, ακόμη και αν ο στόχος διακόψει την εκπομπή ραντάρ λίγο πριν την προσβολή. 

Διαβάστε επίσης: ILA 2022 | Η MBDA Γερμανίας παρουσίασε το νέο standoff πυραυλικό σύστημα επιφανείας-επιφανείας JFS-M – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This