Ουκρανία | 3η ημέρα συγκρούσεων – Όλες οι εξελίξεις
Defence Redefined
Published on 26/02/2022 at 17:41

Η φρίκη του πολέμου συνεχίζεται στην Ευρώπη μετά την ανακοίνωση για την έναρξη της “Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης” από τη Ρωσία, την οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος Πούτιν τα ξημερώματα της Πέμπτης. Οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν φτάσει μέχρι τα προάστια του Κιέβου όπου σημειώνονται μάχες μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Τα πολεμικά μέτωπα

Ο χάρτης πιο κάτω δείχνει τα σημεία των βομβαρδισμών. Ολόκληρη η ουκρανική επικράτεια βρίσκεται υπό διαρκή πυρά τα οποία σκοπό έχουν να διασπάσουν τις Ουκρανικές δυνάμεις με απώτερο σκοπό την παράδοση της πρωτεύουσας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Επιγραμματικά, οι επιχειρήσεις στα πολεμικά μέτωπα καταγράφονται ως εξής:

  • Στα Ανατολικά, προέλαση τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων σχηματισμών προς Κραματόρσκ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για Ρωσικά στρατεύματα εντός της Μαριούπολης και του Χάρκοβο
  • Στον Βορρά, διείσδυση ρωσικών τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης από το έδαφος της Λευκορωσίας
  • Αποστολές καταστολής της εχθρικής αεράμυνας (SEAD strikes – Suppression of Enemy Air Defenses) οι οποίες από ότι φαίνεται δεν έχουν επιτελέσει απόλυτα τον στόχο τους αφού Ουκρανικές Μονάδες Αεράμυνας εξακολουθούν να μάχονται παρόλες τις απώλειες
  • Βομβαρδισμός ουκρανικών αεροπορικών βάσεων 
  • Πλήγματα κατά ναυσταθμων με στόχο την αδρανοποίηση του ουκρανικού ναυτικού 

  • Χρήση πυραύλων πλεύσης (cruise) Kalibr και Kh-55SM, τακτικών βαλλιστικών βλημάτων Iskander, ρουκετών και πυραύλων διάφορων τύπων όπως BM-21 Grad, Smerch, βομβαρδισμοί μαχητικών αεροσκαφών, ειδικές επιχειρήσεις από τις Ρωσικές Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις (VDV)

  • Προσπάθειες δημιουργίας αεροπρογεφυρωμάτων με αρνητικά αποτελέσματα για τους Ρώσους. Αναφορές από το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Στρατού κάνουν μάλιστα λόγο για κατάρριψη ενός ρωσικού στρατηγικού μεταγωγικού τύπου IL-76MD με αλεξιπτωτιστές

Ο επόμενος χάρτης καταγράφει τους πιθανούς άξονες της ρωσικής εισβολής με την κατάληψη του Κιέβου ως τον πρώτο αντικειμενικό σκοπό (ΑΝΣΚ), ενώ δευτερευόντως επιδιώκεται να αποκλειστεί η Ουκρανία από την πρόσβαση στην θάλασσα και να διαιρεθεί στα δύο με κέντρο τον Δνείπερο ποταμό.

Οι πρώτοι στόχοι που δέχθηκαν πλήγματα από την Ρωσική επίθεση ήταν οι βασικές υποδομές των Ουκρανικών δυνάμεων και στην συνέχεια ακολούθησε η επί του εδάφους ανάπτυξη και προώθηση των Ρωσικών στρατευμάτων.

Αναλυτικά, στο Ανατολικό μέτωπο, έχουν εισέλθει ήδη τα Ρωσικά στρατεύματα από τις 22 Φεβρουαρίου όπου και αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία των περιφερειών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από την Μόσχα. Πληροφορίες που αναδημοσιεύουν διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως τα Ρωσικά στρατεύματα έχουν επεκταθεί στην περιοχή του Ντονμπάς, από όπου και άρχισαν οι Ρωσικές επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί πυροβολικού και αεροπορίας.

Στα Νότια της χώρας, ορμητήριο των Ρωσικών επιχειρήσεων φαίνεται να είναι η  Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από την Ρωσία το 2014. Από εκεί η Ρωσία επιχειρεί ναυτικό αποκλεισμό της Ουκρανίας και διενεργεί χερσαίες επιχειρήσεις προς την Οδησσό. Η κατάληψη τους λιμανιού της πόλης από τα Ρωσικά στρατεύματα, αποκλείει ουσιαστικά την Ουκρανία από την πρόσβαση στην θάλασσα.

Τέλος, στον Βορρά, πληροφορίες αναφέρουν πως τα Ρωσικά στρατεύματα έχουν φτάσει κοντά στο Κίεβο, με ορατό το ενδεχόμενο κατάληψης της Ουκρανικής πρωτεύουσας. Το έδαφος της Λευκορωσίας λειτούργησε ως το ορμητήριο για τα Ρωσικά άρματα μάχης. Συγκρούσεις σημειώνονται επίσης και στο αεροδρόμιο του Κιέβου αλλά και στην περιοχή του Τσέρνομπιλ.

Τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα ρωσικής προέλασης αποτυπώνονται στον παρακάτω χάρτη:

Όπως διαφαίνεται, οι Ρώσοι κινούνται πάνω στον Δνείπερο ποταμό. Ο ποταμός χωρίζει την Ουκρανία στα δύο τόσο γεωγραφικά, όσο και εθνολογικά, και ίσως αποτελέσει σημείο αναφοράς για μελλοντικές διαβουλεύσεις αν και κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί την παρούσα στιγμή.

Διπλωματικό Επίπεδο

Στον διπλωματικό στίβο, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε νωρίτερα νέες δηλώσεις, οι οποίες μεταδόθηκαν από τη ρωσική κρατική τηλεόραση και κάλεσε τους Ουκρανούς να καταθέσουν τα όπλα. Παράλληλα περιέγραψε την κυβέρνηση Ζελένσκι ως “ομάδα νεοναζί”, που κρατούν “όμηρο ολόκληρο τον ουκρανικό λαό”. Δηλώσεις που δείχνουν ότι η Ρωσία εισβάλλει τόσο για αρπαγή εδαφών (land grab), όσο για αλλαγή του καθεστώτος (regime change), ενώ ταυτόχρονα επιθυμεί την αποστρατιωτικοποίηση της χώρας, καθώς και την ουδετερότητα της.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανικό | Η Βουλή καταδίκασε με ψήφισμα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – Οι προεκτάσεις στο Κυπριακό

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε νέο του διάγγελμα εμφανίστηκε έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Μόσχα ζήτησε οι διαπραγματεύσεις να γίνουν στο Μινσκ με το Κίεβο να απαντά ότι θέλει να γίνουν στην Βαρσοβία.

Για ώρες ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δεν είχε επικοινωνία με κανέναν με τις φήμες να αναφέρουν ότι είχε φύγει για την Πολωνία. Λίγη ώρα αργότερα εμφανίστηκε σε βίντεο μαζί με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, να δηλώνει ότι “είμαστε όλοι εδώ και υπερασπιζόμαστε την ανεξαρτησία μας.”

Επί τω παρόντι, ήδη υπάρχει ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δύο πλευρές κοντά σε κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο, ενώ φωτογραφίες απεικονίζουν Ουκρανούς στρατιώτες να έχουν λάβει θέσεις μάχης στους δρόμους, περιμένοντας την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων. Από την αξιολόγηση βεβαίως των υπόψη φωτογραφιών όπως φαίνεται πιο κάτω περισσότερο για επικοινωνιακούς σκοπούς έγιναν οι λήψεις παρά για στρατιωτικούς αφού οι οπλίτες φαίνονται ξαπλωμένοι σε στάση πρηνηδόν χωρίς καμία κάλυψη πλην ορισμένων οχημάτων..

Στα υπόλοιπα μέτωπα, Η Ρωσία φαίνεται να μην έχει επεκταθεί περαιτέρω.

Σε ότι αφορά την διεθνή στήριξη που λαμβάνει η Ουκρανία από το εξωτερικό σε αυτά σημειώνεται η αποστολή εξοπλισμού από διάφορες χώρες μεταξύ αυτών η Πολωνία και η Σλοβακία καθώς και το κλείσιμο του εναέριου χώρου αρκετών χωρών στην Ρωσία όπως φαίνεται πιο κάτω:

Απώλειες

Οι πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται τουλάχιστον σε δεκάδες νεκρούς μέχρι στιγμής, ο ακριβής αριθμός των οποίων παραμένει ακόμα άγνωστος ενώ είναι βέβαιο ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και άμαχοι.

Από πλευράς Ουκρανίας οι ανακοινώσεις σχετικά με τις απώλειες των Ρωσικών Δυνάμεων που έχουν δημοσιευτεί προκαλούν εντύπωση ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον αριθμό νεκρών:

Ειδικότερα: 

  • Αεροσκάφη: 14 μονάδες
  • Ελικόπτερα: 8 μονάδες, 
  • Άρματα μάχης: 102 μονάδες
  • Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού και Μάχης: 536 μονάδες
  • Πυροβόλα:15 μονάδες
  • Αντιαεροπορικά BUK-1: 1
  • Περισσότεροι από 3.500 Ρώσοι στρατιωτικοί νεκροί και σχεδόν 200 αιχμαλώτοι

Το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας δεν προβαίνει σε ανακοίνωση απωλειών ενώ η ιστοσελίδα του δεν είναι προσβάσιμη (HTTP ERROR 418). Η επίσημη θέση του Υπουργείου Άμυνας όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS είναι ότι η ιστοσελίδα δεν έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης.

Οι ανακοινώσεις από πλευράς της Ρωσίας γίνονται κυρίως από κρατικά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το Sputnik το οποίο επικαλείται το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν 821 ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους μέχρι σήμερα το πρωί.

Fake News

Η διασπορά ψευδών ειδήσεων είναι κάτι αναμενόμενο και από τις δύο πλευρές και σκοπό έχει να δυσχεραίνει την αποτίμηση της πραγματικής εικόνας αλλά και ως μέρος του πληροφιακού πολέμου (σχετικό άρθρο πιο κάτω) προσπαθεί να επηρεάζει το κοινό. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η χθεσινή είδηση από πλευράς Ουκρανίας ότι οι μαχητές στη νήσο Φιδονήσι έπεσαν μαχόμενοι αρνούμενοι την παράδοση τους, ενώ σημερινό βίντεο από πλευράς Ρωσίας φαίνεται να το διαψεύδει.

Η Ουκρανική ανακοίνωση (επίσημη πηγή το Υπουργείο Εξωτερικών):

Η Ρωσική απάντηση εδώ (κλικ).

Η κατάσταση στα μέτωπα των συγκρούσεων είναι δυναμική και διαφοροποιείται διαρκώς. Η ομάδας της DEFENCE ReDEFiNED παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και ακολούθως προβαίνει στην ενημέρωση σας. Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας για ότι νεότερο προκύψει. Μπορείτε μας ακολουθήσετε και στο twitter (κλικ) για άμεση ενημέρωση.

Διαβάστε επίσης: Podcast | Η τουρκική προπαγάνδα, τα fake news και πληροφοριακός πόλεμος ως νέα πρόκληση για την Κύπρο – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This