Ουκρανία | Τερματίστηκε η εκεχειρία – Εχθρός όποιος επιβάλει απαγόρευση πτήσεων
Defence Redefined
Published on 06/03/2022 at 10:00

Ελάχιστες ώρες κράτησε η εκεχειρία στην Ουκρανία, με τις δύο πλευρές να εξαπολύουν κατηγορίες εναντίον της άλλης για το γεγονός πως δεν άνοιξαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι. 

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα πως από το πρωί, όταν και έπρεπε να μπορούν να φύγουν οι άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας βομβάρδιζαν ασταμάτητα.

“Στις 11.45, η Ρωσία άρχισε να χτυπάει τη Βολνοβάκα με βαρύ οπλισμό. Όπως ξέρετε, από τις 9 το πρωί είχαμε προκαταρκτική συμφωνία για τη δημιουργία δύο ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Βολνοβάκα και τη Μαριούπολη. Επιβεβαιώνω το γεγονός πως η Ρωσία παραβίασε τη συμφωνία που είχαμε με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού, δεν την τήρησε και βομβάρδισε τη Βολνοβάκα”, είπε η Ιρίνα Βερέστσουκ, αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας.

Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι ουκρανικές δυνάμεις ήταν αυτές που δεν επέτρεπαν στους άμαχους να αποχωρήσουν, με σκοπό να τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες. Πάντως ο τρίτος γύρος του διαλόγου αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα, όπως λένε πηγές από την Ουκρανία.

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησαν εκ νέου οι βομβαρδισμοί κοντά στο Κίεβο. Σύμφωνα με πληροφορίες από Ουκρανούς πολίτες, ο ρωσικός στρατός εμφανίστηκε στον αστικό ιστό του Ίρπιν, περίπου 20 χιλιόμετρα έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

H Μόσχα θα θεωρήσει αντίπαλη οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, προειδοποίησε το Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι όλα οδεύουν βάσει σχεδίου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”.

Ο Πούτιν είπε ακόμα ότι δεν σκοπεύει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία. Αυτό το βήμα θα γινόταν μόνο σε “περιπτώσεις εξωτερικής επίθεσης, σε καθορισμένους τομείς στρατιωτικής δραστηριότητας. Αλλά δεν έχουμε τέτοια κατάσταση και ελπίζω να μην έχουμε”, σχολίασε.

Πηγή: euronews.com

Διαβάστε επίσης: Ο Ρωσικός στρατός κατέλαβε τη Χερσώνα – Η Γερμανία εξοπλίζει με χιλιάδες αντιαεροπορικούς πυραύλους την Ουκρανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This