Ουκρανία | Σήμερα η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας – Ουκρανίας στην Αττάλεια – Συνεχίζεται η ρωσική προέλαση
Defence Redefined
Published on 10/03/2022 at 10:18

Οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα έχουν σήμερα στην Τουρκία την πρώτη τους συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου.

Τον Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ντμίτρο Κουλέμπα θα υποδεχθεί ως οικοδεσπότης ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια (νότια), τουριστικό θέρετρο που προτιμούν πολλοί Ρώσοι τουρίστες.

Στο μεταξύ πάντως, τοπικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για ρωσικούς βομβαρδισμούς σε αρκετές ουκρανικές πόλεις. Ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται για να περικυκλώσουν το Κίεβο και ενισχύουν τις θέσεις τους στη Μικολάιφ, ενώ επιθέσεις αναφέρονται στη Χαρκίβ, στην Ιζιούμ, τη Σούμι και την Οχτίρκα, πάντα κατά το επιτελείο.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Στενεύει ο κλοιός στο διπλωματικό πεδίο – Αντίστροφη μέτρηση για νέες ρωσικές επιθέσεις

Στο θέατρο των επιχειρήσεων, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προελαύνουν, σύμφωνα με ενημέρωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. 

Αναλυτικά, τα στρατεύματα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, συνεχίζοντας τις επιθετικές επιχειρήσεις, απέκτησαν τον έλεγχο των οικισμών Toshkovka και Grachevo προελαύνοντας μέχρι και 2 χιλιόμετρα.

Ακόμα, μονάδες της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ κατά τη διάρκεια επιθετικών επιχειρήσεων προχώρησαν 4 χιλιόμετρα και κατέλαβαν τους οικισμούς Signal, Taramchuk, Elenov και Labor, ενώ το βάθος προέλασης των μονάδων της λαϊκής πολιτοφυλακής της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στη Μαριούπολη ανά ημέρα ήταν περισσότερο από ένα χιλιόμετρο.

Επίσης, οι μονάδες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέλαβαν τον έλεγχο των οικισμών Krasnaya, Polyana και Stepnoe.

Συγκεκριμένα, την ημέρα της 9ης Μαρτίου, βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη της Ρωσικής Αεροπορίας κατέστρεψαν 49 στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στις οποίες Συμπεριλαμβάνονται: 2 σταθμοί διοίκησης, 6 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 4 αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων, και 37 περιοχές όπου συγκεντρώνονται όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός. Συνολικά, 2786 εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Μεταξύ αυτών: 953 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 101 συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης, 351 πυροβόλα όπλα και όλμοι πεδίου, 718 μονάδες ειδικών στρατιωτικών οχημάτων, καθώς και 93 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Τερματίστηκε η εκεχειρία – Εχθρός όποιος επιβάλει απαγόρευση πτήσεων

Η ανακοίνωση συνεχίζει δίνοντας έμφαση στα αποτελέσματα της ήττας των συστημάτων αεροπορίας και αεράμυνας των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Μέχρι την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης εκ μέρους της Ρωσίας, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διέθεταν έως και 250 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Οι ρωσικές εναέριες δυνάμεις κατέστρεψαν 89 μαχητικά αεροσκάφη και 57 ελικόπτερα αυτών σε έδαφος και σε αέρα. Μάλιστα, ουκρανικό αεροσκάφος κατέφυγε στη Ρουμανία και δεν συμμετέχει στις μάχες.

Το 90% των ουκρανικών στρατιωτικών αεροδρομίων, όπου βρισκόταν το κύριο μέρος της ουκρανικής αεροπορίας, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Πρακτικά δεν έχουν απομείνει εκπαιδευμένοι Ουκρανοί πιλότοι πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί μόνο μεμονωμένες απόπειρες εξόδου με μαχητικά αεροσκάφη της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τώρα σχετικά με τα αποτελέσματα της ήττας των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέστρεψαν 137 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300, Buk M-1 και S-125. Αυτό είναι περισσότερο από το 90 % των συστημάτων αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς σε υπηρεσία.

Επιπροσθέτως, καταστράφηκαν 81 θέσεις ραντάρ αεράμυνας της Ουκρανίας Αυτό οδήγησε στην απώλεια του μαχητικού ελέγχου της αεροπορίας και της αεράμυνας της Ουκρανίας. Προς το παρόν, η ουκρανική αεράμυνα έχει μόνο χαρακτήρα αεράμυνας σημείου και δεν δύναται να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά με τη ρωσική αεροπορία.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Ο Ρωσικός στρατός κατέλαβε το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια – Αρχές της επόμενης εβδομάδας ο γ΄ γύρος συνομιλιών

Η ηγεσία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων προσπαθεί να αναπληρώσει την έλλειψη πληροφοριών για την επίγνωση της εναέριας κατάστασης λαμβάνοντας δεδομένα στο διοικητήριο της πολεμικής αεροπορίας στη Βίννιτσα από αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης E-3A AWACS του ΝΑΤΟ. Αυτά τα αεροσκάφη είναι σε υπηρεσία όλο το εικοσιτετράωρο στον εναέριο χώρο της Πολωνίας.

Δυστυχώς, ανακαλύφθηκαν αρκετά στοιχεία για την παρουσία στρατευσίμων στις μονάδες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν σε ειδική στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Ουκρανίας, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Σχεδόν όλοι αυτοί οι στρατιωτικοί έχουν ήδη αποσυρθεί στο έδαφος της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, ομάδα δολιοφθορών του εθνικού τάγματος επιτέθηκε σε μια από τις μονάδες που εκτελούσαν καθήκοντα υλικοτεχνικής υποστήριξης. Αρκετοί στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων στρατευσίμων, συνελήφθησαν. Επί του παρόντος, λαμβάνονται μέτρα για να αποτραπεί η ανάπτυξη στρατευσίμων σε περιοχές μάχης και η απελευθέρωση των αιχμαλώτων στρατιωτών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Ο Ρωσικός στρατός κατέλαβε τη Χερσώνα – Η Γερμανία εξοπλίζει με χιλιάδες αντιαεροπορικούς πυραύλους την Ουκρανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This