Ουκρανία | Πρώτη κοινή δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE
Defence Redefined
Published on 07/05/2022 at 11:00

Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν σε μια δήλωση που εκφράζει την ισχυρή υποστήριξή τους στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να βρει μια ειρηνική λύση στο Ουκρανικό ζήτημα.

Δεν αναφέρει χαρακτηρισμούς όπως “πόλεμος”, “σύγκρουση” ή “εισβολή”, όπως αποκαλούν πολλά μέλη του συμβουλίου τη συνεχιζόμενη στρατιωτική δράση της Ρωσίας ή τον όρο “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” όπως την αναφέρει η Μόσχα.

Η δήλωση, που συντάχθηκε από τη Νορβηγία και το Μεξικό, εκφράζει την βαθιά ανησυχία για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας της Ουκρανίας και υπενθυμίζει ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν αναλάβει, βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την υποχρέωση να επιλύσουν τις διεθνείς τους διαφορές με ειρηνικά μέσα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατέληξε σε συμφωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την εκκένωση αμάχων, πρώτα και κύρια από το πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης, καθώς και των τελευταίων ουκρανικών δυνάμεων που βρίσκονται στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal και των εκατοντάδων πολιτών ζουν ακόμη σε υπόγεια καταφύγια.

Ο ΟΗΕ και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχουν πραγματοποιήσει δύο επιτυχείς εκκενώσεις από τη Μαριούπολη και τις γύρω περιοχές μέχρι στιγμής και επί του παρόντος προσπαθούν να κανονίσουν μια τρίτη από το εργοστάσιο χάλυβα.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | Σταδιακή επαναλειτουργία της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This