ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ουκρανία | Προς νέα κρίση – Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ αυτονομιστών και στρατού – ΧΑΡΤΗΣ
Defence Redefined
Published on 04/03/2021 at 15:24

Στην Ουκρανία, η κατάσταση οδεύει αργά, ωστόσο σταθερά σε μια βαθύτερη κρίση, γεμάτη βία. 

Μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, παρουσιάζεται διατεθειμένος να στηρίξει το Κίεβο, η Ουκρανία οδεύει προς την επανάληψη των εμφυλίων γεγονότων προς τα ανατολικά εδάφη που κατέχουν οι αυτονομιστές των αυτοανακυρηγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του του Ντόνετσκ και της Λούγκανσκ.

Ως εκ τούτου, η εσωτερική κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία είναι ανησυχητική για πολλούς παρατηρητές. Η κατάπαυση του πυρός έχει πολλάκις παραβιαστεί το τελευταίο διάστημα και οι προκλήσεις διεξάγονται σε καθημερινή βάση. Η Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανακοινώνει συχνά νεκρούς (ΚΙΑs) ή τραυματίες (WIAs), από μικρής κλίμακας συγκρούσεις με τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από την Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:  Πτώση Ουκρανικού AΝ-26 | Σε τουλάχιστον 25 ανέρχονται οι νεκροί – VIDEO

Από την άλλη, οι δυνάμεις του Κιέβου βομβαρδίζουν τακτικά τόσο στρατιωτικές θέσεις, όσο και πολιτικές τοποθεσίες σύμφωνα με τους αυτονομιστές, κυρίως “αδιάκριτα”. Επιπλέον, η Ουκρανική αντιπολίτευση, κατηγορεί τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ότι χρησιμοποιούν πολίτες για να προστατευθούν, ενώ επιτίθενται.

Πλέον, η κατάσταση στην Ουκρανία κρίνεται ως ασταθής, αφού κάθε πρόκληση θα μπορούσε ενδεχομένως να κλιμακωθεί. Η ηγεσία των αυτοανακηρυγμένων δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ προειδοποίησε το Κίεβο, ότι θα επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς αναφέρθηκαν έντονες συγκρούσεις περισσότερες από μία φορές.

Το μεγαλύτερο περιστατικό τις τελευταίες εβδομάδες έλαβε χώρα στις 25 Φεβρουαρίου, κοντά στη Γκορλόφκα, και έκτοτε αναφέρθηκαν συχνά συγκρούσεις σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής, μεταξύ των εδαφών που κατέχουν οι αυτονομιστές.

Σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο της λαϊκής πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας άνοιξαν πυρ σε ένα χωριό στο προάστιο της Μαριόπολης, από κατοικημένη περιοχή.

Από την πλευρά της, η Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε 11 τραυματίες (WIA) εν μέσω 14 παραβιάσεων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από τους αυτονομιστές την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.

Οι δυνάμεις των αυτονομιστών, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, χρησιμοποίησαν όλμους 120 χιλ, εκτοξευτές βομβίδων και μικρά όπλα κοντά στο χωριό Vodiane, αποτέλεσμα 9 Ουκρανοί στρατιώτες να τραυματιστούν.

“Τα εχθρικά στρατεύματα επιτέθηκαν σε θέσεις της Ουκρανίας κοντά στο χωριό Pisky, χρησιμοποιώντας όλμους 120χιλ. και 82χιλ., πολυβόλα μεγάλου διαμετρήματος και μικρά όπλα”, αναφέρουν τα φιλοκυβερνητικά ουκρανικά μέσα.

Επιπλέον, οι αυτονομιστές χρησιμοποίησαν εκτοξευτές βομβίδων, μικρά όπλα και αντιαρματικά όπλα τοποθετημένα σε τρίποδες, κοντά στα χωριά Kamianka και Pivdenne, και την πόλη Svitlodarsk, αντίστοιχα. “Ουκρανικές μονάδες έδωσαν επαρκή αντίρρηση στις προκλήσεις του εχθρού”, δήλωσε το Κέντρο διακλαδικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τοπικές πληροφορίες, στις 3 Μαρτίου, οι Ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μπαράζ βομβαρδισμών με όλμους 82 χιλ. στην περιοχή του χωριού Leninskoe σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πολιτοφυλακής των αυτονομιστών. Ανάμεσα στα περιστατικά, αναφέρθηκε επίσης και ο τραυματισμός 8 Ουκρανών στρατιωτών, όταν το φορτηγό που επέβαιναν έπεσε σε νάρκη. 

Διαβάστε επίσης: Η Ουκρανία παρέλαβε συστήματα Javelin και Bayraktar TB2 | VIDEO

Σε απάντηση στις τακτικές επιθέσεις από την ουκρανική πλευρά, οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, επέτρεψαν στις μονάδες τους να ανοίξουν πυρ κατά των εχθρικών σημείων. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των αυτονομιστών στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός (JCCC), η Ουκρανία παραβίασε την κατάπαυση του πυρός τέσσερις φορές τις τελευταίες 24 ώρες.

Αρκετές αναφορές από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αλλά και διεθνή μέσα, καταδεικνύουν ότι η Ουκρανία ενισχύει ενεργά τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή. Τις τελευταίες μέρες 6 τρένα με τεθωρακισμένα και συστήματα πυροβολικού έφτασαν στα ανατολικά της χώρας κοντά στην γραμμή επαφής. Εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, συσσορεύονται καύσιμα πυρομαχικά και άλλα εφόδια.

Αρκετοί παρατηρητές αναφέρουν ότι το Κιέβο, προετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στα ανατολικά της χώρας. 

Πλοηγηθείτε στο χάρτη για περισσότερες πληροφορίες. Με πράσινο, οι δυνάμεις των Αυτονομιστών και με κόκκινο οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This