Ουκρανία | “Ο ΔΟΑΕ έχει επαληθεύσει τους ισχυρισμούς μας ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τη Ζαπορίζια ως “ασπίδα””
Defence Redefined
Published on 07/09/2022 at 13:00

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη είπε ότι οι ισχυρισμοί της χώρας του ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια ως ασπίδα για το προσωπικό και το στρατιωτικό του υλικό έχουν επαληθευτεί από τον ΔΟΑΕ.

Ο Σερχίι Κισλίτσια δήλωσε ότι έχοντας ως υπόβαθρο τις αυξημένες απειλές για την ασφάλεια μετά την κατάληψη του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, η Ουκρανία έχει δείξει ξεκάθαρα την ετοιμότητά της να διερευνήσει κάθε επιλογή για την εξουδετέρωση ενός πυρηνικού κινδύνου.

Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας ότι η προετοιμασία της επίσκεψης και οι επακόλουθες εξελίξεις αποκάλυψαν ότι η δύναμη κατοχής είναι πρόθυμη να εμπλακεί περαιτέρω στην πυρηνική τρομοκρατία και δεν φείδεται προσπαθειών για κατάχρηση του ΔΟΑΕ για χειριστικούς σκοπούς. 

Τα σχόλιά του έγιναν μετά την έκθεση του ΔΟΑΕ την Τρίτη, η οποία ανέφερε ότι η πυρηνική εποπτική αρχή ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση στο εργοστάσιο. Ο Kισλίτσια είπε ότι οι ένοπλες προκλήσεις από τη Ρωσία συνεχίζονται.

Παράλληλα, διέψευσε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία είναι υπεύθυνη για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή λέγοντας ότι η χώρα του επιβεβαιώνει ότι σε καμία περίπτωση η Ουκρανία δεν έχει καταφύγει ποτέ σε βίαιες στρατιωτικές ενέργειες σε σχέση με το ηλεκτρικό εργοστάσιο, που θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο το δικό τους κράτος, αλλά και εκατομμύρια ζωές σε γειτονικές χώρες.

Κατέληξε δε ότι η χώρα συμμερίζεται τις συστάσεις της έκθεσης και είναι έτοιμη να διαβουλεύεται με τον ΔΟΑΕ για τη συνεχιζόμενη παρουσία του στις εγκαταστάσεις, ενώ τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθούν τελικά οι πυρηνικές απειλές που απορρέουν από την παράνομη ρωσική παρουσία στο εργοστάσιο, είναι η απόσυρση των ρωσικών όπλων και στρατευμάτων και η επιστροφή του σταθμού στον νόμιμο πλήρη έλεγχο της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Απειλεί με στρατιωτική επέμβαση τη Μολδαβία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This