Ουκρανία | Αποδεδειγμένη χρήση των βλημάτων Top Attack BONUS 155 χιλ – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 10/01/2023 at 18:37

Υπολείμματα πυρομαχικών έπεσαν στα χέρια των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το ουκρανικό θέατρο επιχειρήσεων στην περιοχή του Ντόνετσκ, όπου φαίνεται η σήμανση BONUS.

Πρόκειται για φωτογραφίες, οι οποίες καταδεικνύουν την χρήση υποπυρομαχικών BONUS των 155 χιλ, τα οποία αποτελούν μέρος ενός σύγχρονου κατακόρυφης επίθεσης (top attack) βλήματος πυροβολικού το οποίο αποτελεί συμπαραγωγή της γαλλικής NEXTER και της BAE SYSTEMS BOFORS.

Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι στιγμής από δυτικές χώρες πλειάδα συστημάτων πυροβολικού που βάλλουν με βλήματα των 155 χιλ, συμπεριλαμβανομένων των DANA, CAESAR, PzH 2000, Zuzana 2 και AHS Krab, τα οποία δύνανται με συμβατικά πυρομαχικά να εμπλέκουν με ακρίβεια στόχους σε σημαντικές αποστάσεις. 

Όμως, το βλήμα BONUS διαφέρει από τα προαναφερθέντα συμβατικά πυρομαχικά, αφού επιτρέπει σε ένα βλήμα 155 χιλ να μεταφέρει δύο υποπυρομαχικά, που μπορούν να επιφέρουν διάτρηση του άνω τμήματος της θωράκισης οποιουδήποτε άρματος (π.χ στον πύργο) με υψηλή ακρίβεια. Συγκεκριμένα τα υποπυρομαχικά διαθέτουν 3 υπέρυθρους πολυζωνικούς (multiband) αισθητήρες και ένα ανιχνευτή ραντάρ laser (ladar). Το μέγιστο επιχειρησιακό βεληνεκές του βλήματος ανέρχεται στα 35 χλμ.

Το BONUS βρίσκεται σε υπηρεσία στον Γαλλικό Στρατό από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και έχει επίσης προμηθευτεί από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και προφανώς την Ουκρανία. Το 2018, ο στρατός των ΗΠΑ επέλεξε επίσης το επίμαχο πυρομαχικό για το πρόγραμμα Cannon Delivered Area Effects Munition (C-DAEM) και το προμηθεύεται ενεργά μέσω πολλών συμβάσεων έκτοτε.

Περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω οπλικό σύστημα μπορείτε να αντλήσετε από το παρακάτω άρθρο.

Διαβάστε επίσης: Έξυπνα Πυρομαχικά | Το “BONUS” του πυροβολικού – Μια εξαιρετική επιλογή για το Κυπριακό Θέατρο Επιχειρήσεων ;

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This