Ουκρανία | Ανταλλάσσουν Ορθόδοξους ιερείς για αιχμαλώτους πολέμου
Defence Redefined
Published on 22/02/2023 at 19:31

Η Ουκρανία αντάλλαξε κληρικούς από το τμήμα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που εξακολουθεί να υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας, για να κερδίσει την απελευθέρωση Ουκρανών στρατιωτών, που αιχμαλωτίστηκαν στον πόλεμο με την Ρωσία, δήλωσαν αξιωματούχοι ασφαλείας.

Σε μια περίπτωση, ένας κληρικός ανταλλάχθηκε με 28 Ουκρανούς στρατιώτες, τόνισε ένας από τους αξιωματούχους, σε μια από τις σπάνιες φορές που αποκαλύπεται το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.

Κληρικοί που ανταλλάχθηκαν ήταν ύποπτοι για συνεργασία με τον εχθρό ή προδοσία, δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολέξιι Ντανίλοφ σε συνέντευξή του στο Reuters στις 7 Φεβρουαρίου. Ο Άντρι Γιούσοφ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GUR, επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις, αρνούμενος να πει πόσες.

Όλοι προέρχονταν από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας (UOC), ένα τμήμα της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που αυτονομήθηκε το 2018.

Το Κίεβο έχει ξεκινήσει μια καταστολή κατά της UOC εν καιρώ πολέμου, την οποία κατηγορεί ότι προσφέρει καταφύγιο σε ιερείς που διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Μόσχα. Η εκκλησία το αρνείται και λέει ότι έχει πέσει θύμα ενός πολιτικού “κυνηγιού μαγισσών”.

Η Ουκρανία παρέδωσε έναν κληρικό της UOC μαζί με Ρώσους στρατιώτες σε μια ανταλλαγή αιχμαλώτων την Πέμπτη κατά την οποία παραδόθηκαν 101 Ουκρανοί από τη Μόσχα, δήλωσε ο Γιούσοφ σε ξεχωριστές τηλεοπτικές δηλώσεις.

Από τον Οκτώβριο, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας πραγματοποιεί τακτικά έρευνες σε εκκλησίες του UOC, έχει επιβάλει κυρώσεις σε επισκόπους και οικονομικούς υποστηρικτές της και έχει ανοίξει ποινικές υποθέσεις εναντίον 55 κληρικών της τον τελευταίο χρόνο.

Ο εκπρόσωπος του UOC, Μητροπολίτης Κλίμεντ, τόνισε στο Reuters ότι έχει γνώση για δύο περιπτώσεις ανταλλαγής με κληρικούς της UOC, αλλά είπε ότι δεν έχει πληροφορίες για το τι κατηγορήθηκαν και δικάστηκαν.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: Διάσκεψη Μονάχου για την Ασφάλεια 2023 | Ουκρανία και σινοαμερικανική ένταση στην κορυφή της ατζέντας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This