Ορκωμοσία Πρωτοετών Ευελπίδων Τάξης 2026 «Αντιστράτηγος Τάσος Μάρκου» – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 22/12/2022 at 17:19

Την Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), στη Βάρη Αττικής, η τελετή ορκωμοσίας των Πρωτοετών Ευελπίδων της Τάξης 2026 «Αντιστράτηγος Τάσος Μάρκου».

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης. Για την Κύπρο, τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χαράλαμπο Πετρίδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, εκπροσώπησε ο Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Λουκάς Χατζημιχαήλ. 

Συνολικά ορκίστηκαν  159 Πρωτοετείς Ευέλπιδες, εκ των οποίων 126 από την Ελλάδα, 26 από την Κύπρο, 2 από την Τυνησία, 1 από το Μαυροβούνιο, 1 από την Αλβανία, 1 από Αρμενία,1 από Μολδαβία και 1 από τη Σενεγάλη.

Από το 2000 έχει καθιερωθεί να δίδεται στην Ιη Τάξη που εισέρχεται στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων η ονομασία ενός Εθνικού Ήρωα. Για την τάξη του 2026 έχει επιλεγεί να δοθεί για πρώτη φορά  όνομα εκ Κύπρου προερχόμενου Αξιωματικού, αυτό του ήρωα Αντιστράτηγου Τάσου Μάρκου.

Το ΓΕΣ δημοσιοποίησε επίσης σύντομο βιογραφικό κείμενο για τον ήρωα Τάσου Μάρκου. Ο Αντιστράτηγος Τάσος Μάρκου γεννήθηκε στο Παραλίμνι της Κύπρου την 17 Σεπτεμβρίου 1936. Διετέλεσε μέλος των Ομάδων Κρούσεως της ΕΟΚΑ. Εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στις 26 Σεπτεμβρίου 1956. Ως Εύελπις ΙΙας, αναχώρησε μυστικά για την Κύπρο και εντάχθηκε ξανά στον αγώνα ως Τομεάρχης στην περιοχή Κυθραίας. Στις 22 Απριλίου 1959 επέστρεψε στη Σχολή, από όπου και αποφοίτησε στις 29 Ιουλίου 1959 ως Ανθυπολοχαγός (ΠΖ). Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό ως το 1961 οπότε και επέστρεψε στην Κύπρο ως Λοχαγός του νεοσύστατου Κυπριακού Στρατού, υπεύθυνος για την ασφάλεια και την άμυνα του Προεδρικού Μεγάρου. Κατά την εκδήλωση της τουρκικής εισβολής, Ταγματάρχης πλέον, αμύνθηκε αποφασιστικά ως επικεφαλής του 305 ΤΠΖ με τα ίχνη του να χάνονται τον Αύγουστο του 1974 και η τύχη του να αγνοείται μέχρι σήμερα. Προήχθη επ’ ανδραγαθία σε Αντιστράτηγο και του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Ταξιάρχη Αριστείου Ανδρείας, η δε προτομή του κοσμεί  την Αίθουσα «ΚΥΠΡΟΣ» στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Με πληροφορίες από: ΓΕΣ, ΓΕΕΦ

Διαβάστε επίσης: Σχολή Ευελπίδων | Εντυπωσιακές εικόνες από τη Θερινή Εκπαίδευση των σπουδαστών – VIDEO και Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This