Οργανισμός Τουρκόφωνων Κρατών | Το ψευδοκράτος ορίστηκε “παρατηρητής” – Η απάντηση του ΥΠΕΞ
Defence Redefined
Published on 12/11/2022 at 09:45

Έναν έμμεσο τρόπο να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος ως ανεξάρτητη χώρα βρήκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα Ηνωμένα Έθνη τον Σεπτέμβριο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να “αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ”.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η αποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) έγινε μη μέλος παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών (OTS).

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έγραψε στο Twitter ότι όλα εξελίσσονται “βήμα προς βήμα”, αναφερόμενος στις προσπάθειες της Άγκυρας για διεθνή αναγνώριση της τουρκικής κοινότητας στη βόρεια Κύπρο και επανέλαβε ότι η Τουρκία στέκεται στο πλευρό της ΤΔΒΚ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην ένατη σύνοδο κορυφής των ηγετών του OTS στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, δήλωσε επίσης ότι τα μέλη του OTS θα πρέπει να αναπτύξουν μια κοινή αντίληψη ασφαλείας και να αυξήσουν τη συνεργασία τους όσον αφορά την πρόληψη και τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης.

Ο Ερντογάν προέδρευσε της συνόδου κορυφής του OTS στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν και πρόσθεσε ότι θα ήταν επωφελές για τον οργανισμό να εφαρμόσει το Τουρκόφωνο (Turkıc) Επενδυτικό Ταμείο “το συντομότερο δυνατό”.

Η Τουρκία ηγήθηκε της συνόδου κορυφής των χωρών της Κεντρικής Ασίας, με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με τα πλούσια σε πόρους πρώην Σοβιετικά κράτη της περιοχής, καθώς η Μόσχα είναι αποσπασμένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Το Τουρκικό Συμβούλιο μεταμορφώνεται σε Οργανισμό Τουρκικών Κρατών

Η απάντηση του Κυπριακού ΥΠΕΞ

Ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις εργασίες της Συνόδου του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκαν στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, όπου η Τουρκία εισηγήθηκε την αλλαγή του Καταστατικού του Οργανισμού, με τρόπο που να επιτρέπει και τη συμμετοχή “οντοτήτων” υπό καθεστώς παρατηρητή.

Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, βάσει του Καταστατικού του Οργανισμού, σε αυτόν συμμετέχουν, είτε ως πλήρη μέλη, είτε με καθεστώς παρατηρητή, μόνο διεθνώς αναγνωρισμένα και κυρίαρχα κράτη.

Δεδομένης της άρνησης των υπολοίπων κρατών – μελών να αποδεχτούν την ένταξη της αποσχιστικής οντότητας του ψευδοκράτους υπό καθεστώς παρατηρητή, η Τουρκία εισηγήθηκε την αλλαγή του καταστατικού, έτσι ώστε να προβλέπεται και η συμμετοχή μη αναγνωρισμένων “οντοτήτων”, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, η οποία τονίζει ότι το γεγονός ότι η ίδια η Τουρκία προώθησε και επέλεξε να αποδεχτεί την υποβάθμιση της συμμετοχής του ψευδοκράτους υπό την ιδιότητα της “οντότητας” και όχι του “κράτους”, αποδεικνύει το προφανές. Ότι δηλαδή κανένα κράτος στη Διεθνή Κοινότητα, ούτε τα Τουρκογενή κράτη, δεν αποδέχονται και δεν αναγνωρίζουν καμιά νομική ή διεθνή υπόσταση για την αποσχιστική οντότητα της ούτω καλούμενης “τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου” (ΤΔΒΚ).

Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει το εν λόγω γεγονός ως νίκη, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια άνευ ουσίας και περιεχομένου εξέλιξη. Με τις ενέργειές της, κατάφερε να εξασφαλίσει καθεστώς παρατηρητή για το ψευδοκράτος υπό την κατηγορία των “οντοτήτων” και αυτό βέβαια υπό την αίρεση της επικύρωσης του νέου καταστατικού από τα κράτη – μέλη του Οργανισμού.

Επισημαίνονται με ενδιαφέρον και οι σχετικές δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου του Καζακστάν και του Υπουργού Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, όπου αμφότεροι εξέφρασαν την υποστήριξή των χωρών τους στο Διεθνές Δίκαιο και στην ανάγκη σεβασμού της Κυριαρχίας, της Ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών.

Είναι προφανές ότι η αδιέξοδη πολιτική της Τουρκίας για απόδοση καθεστώτος κυριαρχικής ισότητας στο ψευδοκράτος και η επιμονή της για ισότιμο διεθνές καθεστώς, ήταν και παραμένει ατελέσφορη, καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου στην ανακοίνωσή του.

Διαβάστε επίσης: Κατάρ | Συμμετοχή σε στρατιωτικό διαγωνισμό με το ψευδοκράτος

Το OTS είναι ένα διακρατικό μπλοκ, που ιδρύθηκε με στόχο την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των τουρκόφωνων χωρών στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, των μεταφορών και του τουρισμού. Τα μέλη της οργάνωσης είναι το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν. Η Ουγγαρία και το Τουρκμενιστάν έχουν καθεστώς παρατηρητή στον οργανισμό. 

Η ομάδα θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω εάν το απομονωμένο Τουρκμενιστάν γίνει πλήρες μέλος – μια επέκταση που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αλλά δεν επιβεβαιώθηκε από το Ασγκαμπάτ. Εάν το Τουρκμενιστάν ενταχθεί, η ένωση που δημιουργήθηκε το 2009 θα ενσωματώσει όλες τις χώρες της Κεντρικής Ασίας που μιλούν γλώσσες στην τουρκική ομάδα.

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό | Mόνο αποδεκτό πλαίσιο οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This