Ομιλία Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο – Αναφορά σε Κύπρο και F-35
Defence Redefined
Published on 17/05/2022 at 19:07

Αναφορά σε υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας, την στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, τη λύση του Κυπριακού και την αγορά F-35 περιελάμβανε η ομιλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο.

Στην εκδήλωση στον Λευκό Οίκο παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων εκτός από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ Ελπιδοφόρος, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι καθώς και μέλη της Ελληνοαμερικανικής ομογένειας. 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, φορώντας γραβάτα με την Ελληνική σημαία, δήλωσε μεταξύ άλλων πως η φιλία των δύο χωρών είναι ισχυρότερη από ποτέ ενώ αναφέρθηκε και σε προσωπική του φιλία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ανέφερε επίσης πως οι πατέρες Αμερικανικού συντάγματος εμπνεύστηκαν από την αρχαία Αθήνα και η Ελληνική επανάσταση αντίστοιχα εμπνεύστηκε από την Αμερικανική, κάτι που επανέλαβε μετά και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την στάση του στο Ουκρανικό και δήλωσε πως η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σειρά του ανέφερε πως η Ελληνική επανάσταση δεν έγινε μόνο για ελευθερία και αυτοδιάθεση αλλά και για δημοκρατία. Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε πως τίθεται το ζήτημα της υπεράσπισης των ίδιων αρχών και του διεθνούς δικαίου ενάντια σε ιμπεριαλιστικές φαντασιώσεις που ανήκουν σε άλλους και πρέπει να αποτύχουν. Δήλωσε επίσης πως εκτός από την περίπτωση της Ουκρανίας ανάλογα μηνύματα με αποφασιστικότητα πρέπει να δοθούν και σε άλλους. Πρόσθεσε πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι σωστές αλλά δεν πρέπει να παραβλεφθεί πως οι κοινωνίες πληρώνουν το κόστος και πρέπει να βρεθούν λύσεις για τη μείωση του κόστους του φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης: EastMed | Οι ΗΠΑ “παραμένουν δεσμευμένες” στο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας 3+1

Αναφορικά με την στρατηγική αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήρε τον ρόλο της Σούδας αλλά και της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου. Σχετικά με την Κύπρο, ανέφερε πως πρέπει να επανέλθουν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης με βάση τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας καθώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή λύση δύο κρατών και επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην σημασία των περιφερειακών σχημάτων 3+1. Ενδυναμώνουμε πρόσθεσε την ασφάλεια στο νοτιοανατολικό άκρο της συμμαχίας ενώ δήλωσε πως ευελπιστεί στην απόκτηση του F-35 από την Ελλάδα. 

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάκαμψη της Ελλάδας από την επώδυνη οικονομική κρίση με την Ελλάδα να είναι πιθανός πόλος έλξης για εγκατάσταση επιχειρήσεων και επενδύσεων. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο διορισμό του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα ενώ προσκάλεσε και τον Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – ΗΠΑ | Στην Επιτροπή Άμυνας το νομοσχέδιο για την αμυντική συμφωνία – Στην Αθήνα ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This