Ομάδα Wagner | Λευκό ποινικό μητρώο για τους Ρώσους κρατούμενους που πολέμησαν στην Ουκρανία
Defence Redefined
Published on 06/01/2023 at 12:44

Ο ιδρυτής της ιδιωτικής ρωσικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ανακοίνωσε ότι οι πρώτοι κρατούμενοι που στρατολογήθηκαν στις ρωσικές φυλακές από την Wagner με σκοπό να πολεμήσουν στην Ουκρανία υπό τον όρο ότι θα υπογράψουν εξάμηνη σύμβαση, έχουν πλέον λευκό ποινικό μητρώο.

Η έγκαιρη άρση των καταδικαστικών αποφάσεων για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στο μέτωπο ήταν μια από τις υποσχέσεις που τους έδινε ο Πριγκόζιν όταν τους στρατολογούσε.

Η κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίζει αυτούς τους ανθρώπους με βαθύτατο σεβασμό, ενώ οι ίδιοι δεν πρέπει να παραβιάζουν τους νόμους. Αν δεις όμως κάποιον άνθρωπο που ήρθε μετά τον πόλεμο, ενώ πριν πάει ήταν κρατούμενος και κατετάγη ως εθελοντής, πρέπει να γίνεται αντιληπτό ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας, δήλωσε ο Πριγκόζιν απευθυνόμενος στους κρατούμενους.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τροπολογίες που έγιναν στον νόμο περί επιστράτευσης, οι οποίες αίρουν την απαγόρευση για την επιστράτευση πολιτών που είχαν καταδικαστεί ή εκκρεμούσε η καταδίκη τους για διάπραξη των πιο σοβαρών εγκληματικών πράξεων, αν και η στρατολόγηση κρατουμένων για να σταλούν στο μέτωπο της Ουκρανίας είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από την υπογραφή των τροπολογιών, σχεδόν αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η μερική επιστράτευση.

Η στρατολόγηση κρατουμένων από την Wagner έγινε γνωστή το καλοκαίρι του 2022, ενώ ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Vaznie istrorii είχε αναφέρει ότι το υπουργείο Άμυνας άρχισε από τα τέλη Σεπτεμβρίου να επιλέγει κρατούμενους για να σταλούν στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Από το τότε που ξεκίνησε η στρατολόγηση κρατουμένων στις ρωσικές φυλακές υπήρξαν αρκετές ανακοινώσεις για τον θάνατο πολλών εξ αυτών στην Ουκρανία

Ένας από τους κρατούμενους που σκοτώθηκαν, ο πρώην αρχηγός μιας συμμορίας οργανωμένου εγκλήματος κοντά στη Μόσχα, ο Ιβάν Νεπράτοφ, τιμήθηκε μετά θάνατον με το μετάλλιο ανδρείας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ, Novaya Gazeta.Europe, BBC

Διαβάστε επίσης: Πολωνία | Γερμανικό “nein” στην για την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This