ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι τελευταίες εξελίξεις στο εμπόλεμο μέτωπο Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν | VIDEO & Διαδραστικός Χάρτης
Defence Redefined
Published on 15/07/2020 at 11:11

Η σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στην παραμεθόρια περιοχή της επαρχίας Tovuz στα σύνορα μεταξύ δύο χωρών, εξελίσσεται από τις 12 Ιουλίου. Και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν ενεργά δυνάμεις πυροβολικού, βαριά όπλα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατηγορόντας παράλληλα η μία την άλλη για την πρόκληση της σύγκρουσης.

Πλοηγειθείτε στον διαδραστικό χάρτη πατώντας πάνω στα εικονίδια. Με κόκκινο χρώμα παρουσιάζονται οι δυνάμεις της Αρμενίας και με πράσινο οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι ο στρατηγός Gashimov Polad και ο συνταγματάρχης Ilgar Mirzaev σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις Αρμενικές δυνάμεις στις 14 Ιουλίου το πρωί. Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι συνολικά 7 άτομα σκοτώθηκαν στη μάχη. Ο Κερίμ Βέλιεφ, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, ισχυρίστηκε ότι σχεδόν 100 Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Από την πλευρά της, η Αρμενία αρνείται τυχόν θύματα και θεωρεί ότι απέκρουσε με επιτυχία την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν. Ταυτόχρονα, το Μπακού επιμένει ότι οι αρμενικές δυνάμεις, είναι υπεύθυνες για την κλιμάκωση και ότι υπέστησαν επίσης απώλειες.

Αρμενικές επιθέσεις σε θέσεις των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν:

Χτυπήματα του Αζερμπαϊτζάν κατά των αρμένικων δυνάμεων: 

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έχει ήδη δηλώσει την πλήρη υποστήριξή του στο Αζερμπαϊτζάν, καταδικάζοντας την «αρμενική επίθεση» και δεσμεύτηκε να βοηθήσει το Μπακού στην τρέχουσα στρατιωτική αντιπαράθεση. Αναμένεται ότι η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν θα επεκτείνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία περαιτέρω λόγω της αναπτυσσόμενης σύγκρουσης. Η Άγκυρα θα αυξήσει επίσης τις προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων στο Μπακού.

Διαβάστε επίσης: Κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν με νεκρούς και τραυματίες

Ο Οργανισμός Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια, ένα μπλοκ ασφαλείας που περιλαμβάνει την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, τη Ρωσία, το Τατζικιστάν, καταδίκασε τις συγκρούσεις και κάλεσε τις πλευρές να ακολουθήσουν το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία ανησυχεί βαθιά για τις συγκρούσεις.

Η τρέχουσα κατάσταση στα σύνορα μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση. Και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν ευρέως στρατιωτική προπαγάνδα που υποκινεί την αντιπαράθεση και δεν δείχνουν σημάδια ετοιμότητας για οποιαδήποτε ολοκληρωμένη αποκλιμάκωση.

Επί του εδάφους, οι αρμενικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν. Η Shushan Stepanyan, εκπρόσωπος του Αρμενικού Υπουργείου Άμυνας έγραψε στο Facebook: Γύρω στις 10 έως 11 μ.μ. (14/07) οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέρριψαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Αζερμπαϊτζάν». 

Αρμένιοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι τα UCAV του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν επίθεση στην πόλη Μπερντ της επαρχίας Tuvush, με στόχο πολιτικές υποδομές. 

Η Αρμενία ισχυρίζεται πως ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν άνοιξε πυρ προς την κατεύθυνση ενός εργοστασίου παραγωγής μασκών προσώπου, που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην καταπολέμηση του κορωνοϊού στην Αρμενία. 

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν εμπλακεί συχνά σε συγκρούσεις. Οι τρέχουσες αψιμαχίες φαίνεται να σηματοδοτούν τη σοβαρότερη αύξηση των εχθροπραξιών από το 2016.

Με πληροφορίες από: SouthFront, AP

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This