ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

“Οι σφαίρες αυτές θα χρησιμοποιηθούν σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας” – Φωνάζουν για δράση οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές VIDEO

Ανδρέας Πογιατζή 

Published on 26/11/2020 at 18:45

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στη συζήτηση για τα Βαρώσια, παρουσία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ κ Josep Borrell, έκανε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Λευτέρης Χριστοφόρου. 

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, κατά την ομιλία του ήταν αρκετά έντονος προς τον κ. Μπορέλ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: “Σας καλώ όλους, εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο και στην ΕΕ, να υπερασπιστείτε τη δική μου Πόλη την Αμμόχωστο, που είναι και δική σας, γιατί η Αμμόχωστος είναι Ευρωπαϊκή Πόλη. Σας καλώ να υποχρεώσετε την Τουρκία να επιστρέψει τη Πόλη μας στους νόμιμους κατοίκους της.”

“Κύριε Borrell, Χθες και όχι σήμερα οφείλατε να είχατε διακόψει τη Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας Ε.Ε., να σταματήσετε κάθε χρηματοδότηση προς την Τουρκία του Ερντογάν και να μην Επιτρέψετε να φεύγει ούτε Μία σφαίρα από τη πολεμική βιομηχανία των χωρών της Ε.Ε. για τη Τουρκία όταν μάλιστα γνωρίζετε ότι αυτές οι σφαίρες θα χρησιμοποιηθούν σε βάρος της Κύπρου, της Ελλάδας, στη Συρία, τη Λιβύη και εναντίον των Αρμενίων αδελφών μας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.”

Διαβάστε επίσης: Η Λευκωσία “μπλοκάρει” τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας λόγω Τουρκίας

Δείτε την ομιλία του Λευτέρη Χριστοφόρου: 

Το τελευταίο διάστημα, η δράση των Κυπρίων Ευρωβουλευτών, εντατοικοποιήθηκε και εστιάστηκε γύρω από το ζήτημα των Βαρωσίων, τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αλλά και για την ποινικοποίηση του κινήματος των “Γκρίζων Λύκων” στην Ευρώπη. 

Την άμεση επιβολή οικονομικών κυρώσεων και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε επίσης, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης. «Το πρόβλημα Τουρκία, ενόσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει προσηλωμένο στην πολιτική του κατευνασμού, συσσωρεύεται το ανθρώπινο κόστος που θα καταβάλουμε για να απαλλαχτούμε από τις νεοθωμανικές πολιτικές του νεοσουλτάνου στην Άγκυρα. Ακούσαμε (σ.σ στην αρχική παρέμβαση της Προέδρου της Ευρ. Επιτροπής) για νέα πολιτική για την τρομοκρατία. Στον αρχιτρομοκράτη της Αγκύρας όμως, προσφέρουμε “θετική ατζέντα”. Η επιλογή είναι μονόδρομος  για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: επιβολή οικονομικών κυρώσεων και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία τώρα» ανέφερε ο κ. Μαυρίδης.

Διαβάστε επίσης: Η γαλλική Γερουσία υιοθέτησε ψήφισμα και καλεί την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Από την πλεύρα του, ο Λούκας Φουρλάς, μαζί με τον Λευτέρη Χριστοφόρου και σε συνεργασία με Ελλαδίτες Ευρωβουλευτές κατέθεσαν σημαντική τροπολογία στο Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Αμμόχωστο.

Με την τροπολογία καλείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ν’ αναλάβει δράση και να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στην Αμμόχωστο και για τη γενικότερη, προκλητική της επιθετικότητα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, στη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, δήλωσε ότι είχε την τύχη να γεννηθεί στην Αμμόχωστο, στα Βαρώσια και ότι έφυγαν για να γλιτώσουν από τα τουρκικά στρατεύματα, χωρίς αυτό να αποτελούσε δική τους επιλογή.

Καταληκτικά, ο Ευρωβουλευτής τόνισε ότι για να σταματήσει η Τουρκία να μας κοροϊδεύει, θα πρέπει να ληφθούν αυστηρές κυρώσεις κατά της χώρας αυτής και να επιστραφεί η πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Μελανό σημείο, στην δράση και τον συντονισμό των Κυπρίων Ευρωβουλευτών, κατά την άποψη μας, υπήρξε η άρνηση των Νιαζί Κιζίργιουλεκ και Γιώργου Γεωργίου, να συνυπογράψουν επιστολή για απαγόρευση της δράσης των Γκρίζων Λύκων στην Ε.Ε. Η επιστολή ήταν πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη και το περιστατικό σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην κυπριακή κοινή γνώμη, μετά το ρεπορτάζ του Γιώργου Τάττη στο ThemaOnline. 

Διαβάστε επίσης: Επιστολή καταδίκης της στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας προς τον Μπορέλ | Κύπριοι και Ελλαδίτες ανάμεσα στα μέλη

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This