ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι ΗΠΑ προτρέπουν την Κύπρο να διακόψει τις τακτικές επισκέψεις ρωσικών πολεμικών στα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας
Defence Redefined
Published on 01/05/2020 at 19:52

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτιμά θετικά τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ωστόσο συνεχίζει να προτρέπει στη διακοπή των τακτικών επισκέψεων ρωσικών πολεμικών στα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό αναφέρει ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, απαντώντας σε επιστολή του προέδρου του Αμερικανο-ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) Νίκου Λαρυγγάκη, προς τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πόμπέο, με την οποία ζητούσε άμεση άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και η διακοπή των επισκέψεων ρωσικών πολεμικών σε λιμάνια της Κύπρου ήταν οι προϋποθέσεις στους νόμους που ψήφισε το Κογκρέσο και υπέγραψε το Δεκέμβριο ο Πρόεδρος Τραμπ,  για την άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Όσον αφορά τις προσπάθειες καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών χαιρέτισε την έκθεση αμοιβαίας αξιολόγησης MONEYVAL του Φεβρουαρίου σχετικά με τα μέτρα καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από την Κυπριακή Δημοκρατία,  η οποία έδειξε τη σημαντική της πρόοδο στην ενίσχυση των προσπαθειών και στην καταπολέμηση των παράνομων χρηματοοικονομικών  ροών», σημειώνει.

Ωστόσο, όσον αφορά την πρόσβαση των ρωσικών πολεμικών σκαφών, «οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παροτρύνουν να σταματήσουν οι τακτικές επισκέψεις του ρωσικού ναυτικού στα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά τα πλοία συμβάλλουν σε αποσταθεροποιητικές πράξεις στη Συρία», αναφέρει στην επιστολή του ο Μάθιου Πάλμερ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΗΙ.

Ο πρόεδρος του ΑΗΙ Νίκος Λαρυγγάκης χαιρετίζει την επιβεβαίωση μέσω της επιστολής, της άποψης των Ηνωμένων Πολιτειών για την Κυπριακή Δημοκρατία ως «αξιόλογου εταίρου και φίλου στην Ανατολική Μεσόγειο», καθώς και την εκτίμηση ότι η συνεργασία των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε «ιστορικά υψηλό επίπεδο».

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΑΗΙ εξέφρασε την απογοήτευσή του διότι δεν απαντήθηκαν αρκετά από τα επιχειρήματα της επιστολής του προς τον Μάικ Πομπέο (στις 22 Απριλίου) για την άρση του εμπάργκο όπλων.

«Η επιστολή δεν εξετάζει το ζήτημα της αφαίρεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη λίστα ITAR και δεν αναγνωρίζει τα επιχειρήματα του AHI που σχετίζονται με το θέμα της πρόσβασης ρωσικών στρατιωτικών σκαφών σε κυπριακά λιμάνια», δήλωσε ο Νίκος Λαρυγγάκης.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την επιστολή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα επανεξετάσει «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Τέλος, ευχαρίστησε τον Μάθιου Πάλμερ για την εκτίμηση που εκφράζει στην επιστολή του προς τις προσπάθειες του ΑΗΙ για την εμβάθυνση της σχέσης ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This