ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι αντιδράσεις της Ομογένειας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
Defence Redefined
Published on 14/07/2020 at 19:44

Με τον πλέον έντονο τρόπο η Ελληνική ομογένεια σε όλη την Υφήλιο, εκφράζει την αποδοκιμασία της για την απόφαση της Τουρκίας, να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία. Με δηλώσεις τους οι διάφοροι φορείς της ομογένειας υπογραμμίζουν τον οικουμενικό χαρακτήρα του ναού ο οποίος είναι ενταγμένος στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ανακοίνωση σχετικά με την Τουρκική απόφαση εξέδωσε και το Αμερικανο-ελληνικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ) αναφέροντας ότι «Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, και στα δύο επιμελητήρια, και αξιωματούχοι της Διοίκησης, που ισχυρίζονται ότι είναι πρόσωπα πίστης και υποστηρικτές της θρησκευτικής ελευθερίας πρέπει να εφαρμόσουν αμέσως κάθε πολιτική που έχουν στη διάθεσή τους για να αποδείξουν ότι αυτή η πράξη είναι απαράδεκτη». 

Ο Πρόεδρος του ΑΗΙ Νικ Λαρυγγάκης ανέφερε ότι “η Αγία Σοφία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO “εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας”. Με αυτήν τη θλιβερή πράξη, η Τουρκία προσθέτει στο μοτίβο της, την απόρριψη διεθνών κανόνων, διεθνών θεσμών, νόμων και συνθηκών. Ο Ερντογάν έχει αποβάλει από την πολιτική και κοινωνική ζωή της Τουρκίας κάθε έννοια θρησκευτικής ανοχής.

Καταδικαστική ανακοίνωση εξέδωσε και το AHEPA (American Hellenic Educational and Progressive Association) στην οποία δηλώσεις κάνει ο Ύπατος πρόεδρος Γιώργος Χωριάτης. 

Ο πρόεδρος του συλλόγου ανέφερε πως «Είναι ατυχές και απογοητευτικό το γεγονός ότι η Αγία Σοφία πέφτει θύμα της εσωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Η σημερινή πράξη είναι επίσης ένα κατηγορητήριο για το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας μετά τις εκκαθαρίσεις του Ερντογάν και τον μειωμένο ρόλο και επιρροή της κοσμικής κοινότητας της Τουρκίας στην τουρκική κοινωνία υπό την τυραννία του καθεστώτος Ερντογάν»

Το  HALC (Hellenic American Leadership Council) σε κοινή ανακοίνωση με το ΑΝCA  (Armenian National Committee of America) και το ΙDC ( In Defense of Christians), εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση κατά του αιτήματος της Τουρκίας για μνημόνιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ που θα προχωρούσε στην Τουρκία δικαιώματα για την τεράστια θρησκευτική-πολιτιστική κληρονομιά των αυτόχθονων λαών της περιοχής και άλλων μειονοτικών πληθυσμών.

“Το μνημόνιο συνεννόησης που προτείνει η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο, εάν συμφωνηθεί, τη διατήρηση, την προστασία και τη βιωσιμότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδίως τη θρησκευτική-πολιτιστική κληρονομιά των χριστιανικών κοινοτήτων (ελληνικές, αρμενικές, ασσυριακές, χαλδαϊκές, συριακές-αραμένες) που ήταν γηγενείς στην Ανατολία πριν από την άφιξη τουρκικών φυλών στην περιοχή” αναφέρει η ανακοίνωση.

Εν μέσω των αντιδράσεων και της παγκόσμιας καταδίκης, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την πρώτη προσευχή στις 24 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης: Αγία Σοφία | Άνοιξε o δρόμος για την μετατροπή της σε τζαμί

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This