ΟΗΕ | Καταγγελία εναντίον Ρωσίας και Ουκρανίας για εκτελέσεις αιχμαλώτων πολέμου
Defence Redefined
Published on 25/03/2023 at 15:05

Κατηγορίες εναντίον τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας, εξαπέλυσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας πως και οι δύο πλευρές έχουν διαπράξει με συνοπτικές διαδικασίες, πλήθος εκτελέσεων αιχμαλώτων πολέμου, κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο ΟΗΕ ανησυχεί για τις εκτελέσεις 25 Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου, καθώς και για εκείνες 15 Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου, δήλωσε η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της Αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία.

Ακόμα, παράθυρο για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για τα σύνορα της Ουκρανίας μελλοντικά, άφησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, σπεύδοντας, ωστόσο, να προσθέσει πως αυτό θα το αποφασίσουν οι Ουκρανοί.

Ο κ. Μπλίνκεν, τόνισε πως οποιαδήποτε συμφωνία για την ειρήνη με τη Ρωσία πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη, ότι θα σέβεται την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά το πώς αυτή θα οριστεί συγκεκριμένα επί του πεδίου περιμένουμε να τους το πουν οι Ουκρανοί.

Φάνηκε με αυτόν τον τρόπο να αναγνωρίζει το γεγονός πως οι Ουκρανοί θα δυσκολευτούν να ανακαταλάβουν όλα τα εδάφη που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, ειδικά τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία | Περιορισμένη παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά

Ο κ. Μπλίνκεν απάντησε ακόμα στην ερώτηση του ρεπουμπλικάνου πολιτικού Κρις Στιούαρτ, αν οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της υπόσχεσης του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα ανακαταληφθεί η Κριμαία, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που κρίνει ότι σήμερα δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, επέμεινε στο ότι αυτές είναι αποφάσεις που πρέπει να πάρουν οι Ουκρανοί, καθώς αφορούν το πώς βλέπουν το μέλλον τους και το πώς θα αυτό θα μεταφραστεί σε όρους εθνικής κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας.

Οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες δεν αναγνωρίζουν την προσάρτηση της Κριμαίας, ούτε περιοχών που κατέλαβαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, όπου συνεχίζουν να μαίνονται σφοδρές μάχες. Η συμμαχία υπό τις ΗΠΑ που προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία διαβεβαιώνει πως είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να την υποστηρίζει για όσο χρειαστεί και ότι πρέπει να αποσυρθεί ο ρωσικός στρατός από την ουκρανική επικράτεια, αλλά γενικά τείνει να υπεκφεύγει όσον αφορά την Κριμαία.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Πολωνία | Οι ΗΠΑ εγκαινίασαν την πρώτη μόνιμη στρατιωτική φρουρά τους στη χώρα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This