ΟΑΣΕ | Η κύπρια βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξελέγη Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης
Defence Redefined
Published on 07/07/2022 at 16:00

Η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη και επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επανεξελέγη στη θέση της Αντιπροέδρου μέχρι το 2025 λαμβάνοντας τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των συνυποψηφίων της.

Η μυστική ψηφοφορία, που διεξήχθη μέσω διαδικτύου, πραγματοποιήθηκε την τελευταία ημέρα των εργασιών της 29ης Ετήσιας Συνόδου στο Birmingham του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας του Οργανισμού.

Τις τέσσερις κενές θέσεις Αντιπροέδρων διεκδίκησαν επτά υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και η κα Χαραλαμπίδου. Το αποτέλεσμα κρίνεται ως πολύ μεγάλη και σημαντική επιτυχία, καθότι η ψηφοφορία διεξήχθη υπό αντίξοες συνθήκες για την κα Χαραλαμπίδου, αφού παρασκηνιακά υπήρξαν συνέργειες για τη μη επανεκλογή της. 

Επιπροσθέτως, μεταξύ των συνυποψηφίων της κας Χαραλαμπίδου περιλαμβάνονταν βουλευτές από την φιλοξενούσα χώρα Βρετανία, την Ουκρανία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Στο αρχικό στάδιο της συλλογής υπογραφών για την ανάδειξη των επικρατέστερων υποψηφίων για το εν λόγω αξίωμα, η κα Χαραλαμπίδου έλαβε τη στήριξη βουλευτών σημαντικού αριθμού χωρών προς τους οποίους εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες.

Διαβάστε επίσης: Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ στην Κύπρο – Φωτογραφίες

Μάλιστα, σε μετέπειτα δηλώσεις της, η κα. Χαραλαμπίδου είπε ότι η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί τη διεθνή κοινότητα παρά τις ξεκάθαρες εκκλήσεις της, αγνοώντας τη διεθνή νομιμότητα.

Αναφερόμενη στις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στο Κυπριακό, η κα. Χαραλαμπίδου στηλίτευσε την τουρκική προκλητικότητα, ειδικότερα την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, επέτειο της τουρκικής εισβολής, κατά την οποία, όπως επεσήμανε, προτίθεται να προβεί σε ανακοινώσεις για το περαιτέρω άνοιγμα των Βαρωσίων.

Η κα. Χαραλαμπίδου, όπως αναφέρεται, ενημέρωσε επίσης τα Μέλη της Επιτροπής για το κύμα μαζικών “πολιτογραφήσεων” Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα και για τις έντονες διαμαρτυρίες των Τουρκοκυπρίων για αυτές τις μεθοδεύσεις, οι οποίες στόχο έχουν, όπως ανέφερε, την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου.

Αναφέρθηκε ακόμα και στις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στα κατεχόμενα ενάντια στην επιδίωξη της Τουρκίας να φιμώσει τρεις δημοσιογράφους συγκεκριμένης εφημερίδας που αποκάλυψε το ζήτημα των πολιτογραφήσεων και κάλεσε τον επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας να απαντήσει πώς αυτές οι ενέργειες συνάδουν με την ελευθερία του Τύπου.

Σχετικά με αναφορά του εν λόγω Τούρκου βουλευτή περί “ελληνοκυπριακής διοίκησης”, η κα. Χαραλαμπίδου τόνισε τέλος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε αυτό αρέσει στην Τουρκία είτε όχι, με τον Πρόεδρο της Συνέλευσης να επισημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται οι διεθνώς αναγνωρισμένες ονομασίες των συμμετεχόντων Κρατών του Οργανισμού.

Με πληροφορίες από: Euronews

Διαβάστε επίσης: ΟΑΣΕ | Επιθεωρήσεις με συμμετοχή Κυπρίων αξιωματικών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This