Ν. Χαρδαλιάς | Η εφεδρεία συνιστά τη ζώσα πανοπλία της Πατρίδας – Βράβευση από τη Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων
Defence Redefined
Published on 16/01/2023 at 21:25

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη σημασία των εφέδρων και των κληρωτών οπλιτών κατά την διάρκεια εκδήλωσης της ΛΕΦΕΔ όπου και βραβεύτηκε.

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, παρέστη στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.ΕΦ.Ε.Δ.) Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Σχολής Διαβιβάσεων, στο στρατόπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης Α΄», στο Χαϊδάρι.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Αττικής κ. Μάνθος-Σωτήριος Ματθαίου βράβευσε τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Χαρδαλιά και τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση στα πρόσωπα των οποίων τιμήθηκε η συνδρομή και υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας και Στρατού αντίστοιχα, στο εθελοντικό, πολυδιάστατο και συνάμα εξαιρετικά σημαντικό έργο της Λέσχης.

Επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, καθώς και επίσημοι προσκεκλημένοι βράβευσαν μέλη της Λ.ΕΦ.ΕΔ. Αττικής, για τη συμμετοχή τους στις πυρκαγιές και στην αντιπυρική περίοδο της περσινής χρονιάς ως εθελοντές πυροσβέστες, το ήθος και την ανιδιοτελή προσφορά τους σε δράσεις εθελοντισμού για το κοινό καλό.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, μεταξύ άλλων ανέφερε πως η Εφεδρεία των Ενόπλων Δυνάμεων συνιστά τη ζώσα πανοπλία της Πατρίδας έναντι κάθε εξωτερικού εχθρού. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού για την Ελλάδα, από αρχαιοτάτων χρόνων, η ύψιστη υποχρέωση και τιμή που συνοδεύει την ιδιότητα του πολίτη, είναι η στρατιωτική υπηρεσία. Ήταν έφεδροι οπλίτες αυτοί που με αγώνες και θυσίες συνέβαλλαν στο να μεγαλώσει η πατρίδα και να φτάσει στα σημερινά της σύνορα, αυτοί που απέδειξαν στην πράξη τη ρήση του Κωστή Παλαμά ότι «η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με αίμα».

Επίσης, ανέφερε πως σε όλες τις πρόσφατες συρράξεις ανά την υφήλιο, από τη Μέση Ανατολή έως την Ουκρανία, είναι οι κληρωτοί οπλίτες και οι έφεδροι αυτοί που καλούνται να σηκώσουν το βάρος ενός παρατεταμένου αγώνα, διαψεύδοντας την άποψη ότι δεν έχουν θέση στα σύνθετα και τεχνολογικά εξελιγμένα πεδία μάχης του 21ου αιώνα. Είναι μια δικαίωση για την Ελλάδα, που στηρίζεται, εδώ και δεκαετίες, πέραν του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού, τόσο στους κληρωτούς που υπηρετούν τη θητεία τους, ως Οπλίτες ή Αξιωματικοί, όσο και στους εφέδρους. Οι έφεδροι συμμετέχουν τακτικά σε ασκήσεις και εκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και συνεισφέρουν στην διαρκή αναβάθμιση του αξιόμαχού τους. Και βεβαίως, προσφέρουν παράλληλα αξιόλογο κοινωνικό έργο μέσω φορέων όπως η ΛΕΦΕΔ.

Αναφέρθηκε επίσης σε πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στους κληρωτούς οπλίτες, όπως η ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Δια Βίου Μάθησης εντός των στρατιωτικών δομών, με σκοπό την απόκτηση επαγγελματικών εφοδίων από τους οπλίτες θητείας, ή η παροχή εκπαίδευσης και πιστοποίησης ψηφιακών και άλλων δεξιοτήτων για τους στρατεύσιμους με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής για την ανάπτυξη ικανοτήτων, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα αξιοποίησης της θητείας τους για τον μετέπειτα επαγγελματικό τους βίο.

Διαβάστε επίσης: ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2022 | Διακρίσεις για τα περίπολα μάχης του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This