Ν. Χαρδαλιάς | Απαντήσεις για κορβέτες, Ελληνικά ναυπηγεία και εξοπλισμούς Στρατού Ξηράς
Defence Redefined
Published on 29/04/2022 at 13:30

Σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις προχώρησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Θέμα. 

Ανάμεσα σε άλλα, ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Έλληνα Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας πότε θα ληφθεί απόφαση για την απόκτηση των τεσσάρων νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό και αν θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία. Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε την εξής απάντηση: 

“Εκτιμώ ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την απόκτηση νέων μονάδων επιφανείας αυτού του μεγέθους και τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, πάντα σε συνεννόηση με τη στρατιωτική ηγεσία κι αφού ληφθεί υπόψη η τελική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού.

Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι ότι τα προαναφερόμενα προγράμματα έχουν κοστολογηθεί και ενταχθεί στο δημοσιονομικό μας σχεδιασμό. Η ιδιαίτερα περίπλοκη κατάσταση που επικρατούσε για πάρα πολλά χρόνια στα ελληνικά ναυπηγεία, δείχνει να φτάνει στη λύση της και ασφαλώς αυτά θα συμπεριλαμβάνονται στο σχεδιασμό ναυπήγησης των νέων σκαφών. Το θέμα είναι όχι μόνο να σου αναθέτουν έργο, αλλά και αυτό να υλοποιείται εντός του χρονοδιαγράμματος που δεσμεύεσαι.”

Αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα του στρατού ξηράς, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε πως ο Στρατός Ξηράς δεν μένει πίσω στα δικά του εξοπλιστικά προγράμματα. Ήδη έχουν ενεργοποιηθεί προγράμματα υποστήριξης για όλα τα πτητικά μέσα (CH-47D και NH-90), ενώ προχωρά και η ένταξη στις δομές του, 1.200 τεθωρακισμένων Μ-1117, που παραχωρήθηκαν από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Επιπρόσθετα, βρίσκεται σε εξέλιξη η ενεργοποίηση πολλών επιπλέον προγραμμάτων που θα οδηγήσουν στην αξιοποίηση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και την απόκτηση νέων δυνατοτήτων για το Στρατό Ξηράς.

Ακόμα, σχετικά με ερώτηση ως προς το κατά πόσο υπάρχει αναγκαιότητα ταχύτερης στροφής σε επαγγελματικό στρατό για να χειριστεί τα νέα οπλικά συστήματα όταν θα παραληφθούν, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να μεταβληθεί η γενικότερη προσέγγιση που χαρακτηρίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως προς τον ρόλο και την αποστολή του στρατιωτικού προσωπικού, επαγγελματιών και στρατευσίμων. Τόνισε επιπλέον πως έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων κατά 15.000 άτομα σε ορίζοντα πενταετίας, όπως και η αύξηση των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές.

Με πληροφορίες από: ΓΕΕΘΑ

Διαβάστε επίσης: Παναγιωτόπουλος | Απαντήσεις για γραμμή παραγωγής Leopard και κορβέτες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This