Ν. Παναγιωτόπουλος | 5,65 δισ. για την Άμυνα το 2023 – Πάνω από 20 εκατομμύρια για συνεκπαιδεύσεις με άλλες χώρες – Μισθολογικά και επιδόματα
Defence Redefined
Published on 18/12/2022 at 19:23

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών σχετικώς με την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023».

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός αφού αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις και την αστάθεια στην περιοχή, ανέφερε πως η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τα 3,35 δισ. συνολικά για την Άμυνα το 2020, στα 5,44 δισ. για το 2021, στα 6,39 δισ. το 2022 λόγω κυρίως των εμπροσθοβαρών ως προς την πληρωμή συμβάσεων πρόσκτησης των τριών φρεγατών “Belh@rra” αλλά και των 24 αεροσκαφών “Rafale”. Ο προϋπολογισμός αυτός από τα 6,39 δισ. το 2022, με τον κατατεθέντα Προϋπολογισμό διαμορφώνεται στα 5,65 δισ. συνολικά για την Άμυνα το 2023.

Ο ΥΠΕΘΑ αναφέρθηκε επίσης στους πυλώνες στους οποίους οικοδομήθηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης για να ενισχυθεί η Εθνική Άμυνα. Οι τρεις βασικοί άξονες είναι: Η αναδιοργάνωση δομής των Ενόπλων Δυνάμεων με έμφαση στην αύξηση της διαθεσιμότητας σε έμψυχο δυναμικό, η πρόσκτηση νέων οπλικών συστημάτων που αναβαθμίζουν συνολικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και η αναβάθμιση και υποστήριξη των υφισταμένων, καθώς και η θωράκιση της χώρας μέσω Αμυντικής Διπλωματίας.

Μέρος των πιστώσεων του λειτουργικού προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ, πάνω από 20 εκατομμύρια, διατίθεται και για την υλοποίηση συνεκπαιδεύσεων με φίλες και σύμμαχες χώρες, αναβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο της υπηρεσιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενισχύοντας επίσης τόσο τις διμερείς όσο και τις πολυμερείς στρατιωτικές σχέσεις. Πάρα πολλές ασκήσεις, πάρα πολλές συνεκπαιδεύσεις σε εβδομαδιαία περίπου βάση μεταξύ στοιχείων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και Ενόπλων Δυνάμεων άλλων φίλων και συμμάχων χωρών.

Όσον αφορά στο Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως το 2021 έγινε πρόσληψη κατ’ έτος για τα επόμενα πέντε χρόνια περίπου 1.600 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και 1.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. Απώτερος σκοπός στην επίτευξη του στόχου για ενίσχυση Ανθρώπινου Δυναμικού κατά 15 χιλιάδες άτομα σε ορίζοντα πενταετίας.

Αναφέρθηκε επίσης και σε πιστώσεις στον τρέχοντα Προϋπολογισμό που έχουν προβλεφθεί για το 2023, που αφορούν μεταξύ άλλων τη χορήγηση ειδικής αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης στο στρατιωτικό προσωπικό, συνολικό κόστος 25 εκατομμύρια. Επίσης, αναφέρθηκε στη μισθολογική εξέλιξη των Εθελοντών Μακράς Θητείας και ΟΒΑ προς εναρμόνιση με την υπηρεσιακή και βαθμολογική εξέλιξη που προβλέπεται από το νόμο 4609/2019, συνολικό κόστος 9 εκατομμύρια ευρώ. 

Επίσης, αναφέρθηκε σε προσαύξηση του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή, επίδομα λοιπόν πλεύσιμων για πληρώματα που βρίσκονται σε αποστολή, συνολικού κόστους 16 εκατομμυρίων ευρώ. Και έπονται ανέφερε, στο πλαίσιο του σχεδιασμού από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ενός νέου μισθολογίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης: EDA | Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες ξεπέρασαν τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ για πρώτη φορά

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This