Ν. Παναγιωτόπουλος | Οι ΗΠΑ επανέλαβαν το αίτημα για αποστολή των S-300 στην Ουκρανία – Αρνητική η ελληνική απάντηση
Defence Redefined
Published on 28/02/2023 at 15:00

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Το ΒΗΜΑ”, προχώρησε σε ενδιαφέρουσες αναφορές σχετικά με το θέμα των S-300, των F-35, την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και τις σχέσεις με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο ΥΠΕΘΑ, αναφερόμενος στο δείπνο εργασίας με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, τόνισε πως σε αυτό επιβεβαιώθηκε ότι σε αυτό το ρευστό περιβάλλον η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και ότι η στρατηγική σχέση είναι πιο δυνατή από ποτέ.

Όσον αφορά τα εξοπλιστικά, ο ΥΠΕΘΑ αναφέρει πως ο κ. Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι η πρόκριση των F-35 βρίσκεται στην τελική ευθεία κάτι που ενισχύει την ποιοτική υπεροχή των ελληνικών οπλικών συστημάτων. Αναμένεται. συμπλήρωσε, μέσα στην άνοιξη η απάντηση του Αμερικανικού Κράτους στο αίτημα ενώ πιθανολογεί πως πιθανό η κυβέρνηση να προλάβει να φέρει το αίτημα στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής πριν προκηρυχθούν εκλογές.

Όσον αφορά την Ουκρανία, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως το αίτημα των Αμερικανών για περισσότερη αμυντική ενίσχυση από την Ελλάδα, είναι σταθερό και επαναλαμβανόμενο. Επανέλαβαν το αίτημά τους για τους S-300, αλλά αντιστοίχως η ελληνική κυβέρνηση και απάντησε ότι δεν μπορεί να αποδεσμεύσει εξοπλιστικά συστήματα τα οποία είναι χρήσιμα στην αμυντική διάταξη της χώρας, την οποία δεν μπορεί να αποδυναμώσει δεδομένων των προκλήσεων ασφαλείας που ακόμα αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η συζήτηση συμπλήρσε, έγινε σε πολύ οικείο και θερμό κλίμα.

Σχετικά με την MDCA, ο ΥΠΕΘΑ τόνισε πως το κλειδί της επιτυχίας της συμφωνίας είναι οι καινούριες τοποθεσίες που συμπεριλήφθηκαν στις δύο αναθεωρήσεις.

Οι Αμερικανοί γνώριζαν, τόνισε, για τη μεγάλη στρατηγική αξία της Σούδας. Προστέθηκαν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η βάση της Λάρισας. Λόγω της αυξημένης στρατηγικής σημασίας του λιμένα της Αλεξανδρούπολης δεδομένων των εξελίξεων και της ανάγκης υποστήριξης της Ουκρανίας, ξαφνικά εκτοξεύθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των Αμερικανών, που αναγνωρίζουν την τεράστια επιτυχία του να επιλεγεί ως κόμβος διακίνησης των στρατευμάτων τους προς το Βορρά. Η σημασία της πλέον αναγνωρίζεται από όλους τους συμμάχους.

Επίσης, ο ΥΠΕΘΑ συμπλήρωσε πως η Λάρισα χρησιμοποιείται ως βάση επιχειρήσεων των UAV, με δυνατότητα να κάνουν στρατηγική εποπτεία, άρα και αυτό έχει τη δική του σημασία.

Πηγή: ΥΠΕΘΑ

Διαβάστε επίσης: Παναγιωτόπουλος | Σε τελική φάση διαπραγματεύσεων οι κορβέτες – Στο 15-18% η συμμετοχή Ελληνικών εταιρειών στο πρόγραμμα φρεγατών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This