Ν. Παναγιωτόπουλος | Νομοτελειακά θα χρειαστεί η Ελλάδα τα F-35
Defence Redefined
Published on 22/05/2022 at 12:18

Απαντήσεις σχετικά με τα μαχητικά F-35 και την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη του στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Βασίλη Χιώτη αν ο Υπουργός είναι ικανοποιημένος που μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ η Ελλάδα έχει μπει στη λίστα των χωρών που μπορεί να αποκτήσουν το F-35, κάτι που δεν έκαναν οι προκάτοχοι του, ο Υπουργός απάντησε πως χρειάζεται να προκύψει μία περίοδος ωρίμανσης μέχρι το ώριμο πλέον αίτημα να προβληθεί από τον έναν ηγέτη προς τον άλλον ηγέτη, γιατί αυτός είναι ο τρόπος και αυτό είναι το επίπεδο για μία τέτοιας εμβέλειας πρόγραμμα και τελικά να εγκριθεί. 

Διαβάστε επίσης: Ν. Παναγιωτόπουλος | Απαντήσεις για G3, Minimi, Εθνικό Τυφέκιο και λοιπά προγράμματα προμηθειών από τα ΕΑΣ

Συμπλήρωσε πως δεν είναι μία τεχνικής φύσεως συζήτηση για μία λίστα από εξοπλιστικά ή παραχωρήσεις ή εκχωρήσεις συστημάτων απλά, αλλά τόνισε πως ήταν ένα μεγάλο πρόγραμμα το οποίο και για λόγους πολιτικούς ενδιέφερε πάρα πολύ την Ελλάδα να αποσπάσει την έγκριση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ακολούθως, σε ερώτηση κατά πόσο όντως χρειάζονται τα F-35 ή αν είναι ένας συμβολισμός, ένα μήνυμα στην Τουρκία, ο ΥΠΕΘΑ απάντησε πως νομοτελειακά το F-35 χρειάζεται γιατί είναι το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που θα αποτελέσει, ήδη έχει αρχίσει να αποτελεί, αλλά θα αποτελέσει σε μερικά χρόνια σχεδόν εξ ολοκλήρου το βασικό μαχητικό σε επίπεδο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. 

Συμπλήρωσε πως ήδη έχουν υπάρξει αρκετά προχωρημένες συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία τη “Lockheed Martin” η οποία ενδιαφέρεται να ενισχύσει τη σχέση της με την ΕΑΒ και επομένως δήλωσε πως αργά ή γρήγορα θα αποτελούσε επιλογή της ελληνικής πλευράς. Θύμισε επίσης πως το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στην επιστολή Μπλίνκεν που συνόδευσε η δεύτερη τροποποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που πέρασε από τη Βουλή πριν την επίσκεψη στις ΗΠΑ.

*Φωτογραφία αρχείου

Διαβάστε επίσης: Παναγιωτόπουλος | Απαντήσεις για γραμμή παραγωγής Leopard και κορβέτες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This