ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ν. Παναγιωτόπουλος | Καμπή στο μεταναστευτικό η απεμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων
Defence Redefined
Published on 04/01/2022 at 17:00

Σήμερα “σηματοδοτούμε μία ιδιαίτερη καμπή στο μεταναστευτικό με την απεμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων” από τις 31 Οκτωβρίου 2021 από την καθημερινή διαχείριση του ζητήματος. Αυτό τόνισε, σήμερα, Τρίτη 4 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο Πεντάγωνο, σε κοινή εκδήλωση με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι από το ξεκίνημα της μεταναστευτικής κρίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις διαχειρίστηκαν καθημερινά ζητήματα σίτισης, κατασκευής δομών, υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, υγειονομικής περίθαλψης αλλά και μεταφοράς υλικών.

“Οι Ένοπλες Δυνάμεις”, ανέφερε, “είχαν επωμιστεί την καθημερινότητα του μεταναστευτικού ζητήματος”. “Πλέον”, συνέχισε, “έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες ώστε να μην είναι απαραίτητες οι Ένοπλες Δυνάμεις στην καθημερινή διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος”.

Ο υπουργός σημείωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις κατάφεραν να ανταπεξέλθουν με απόλυτη επιτυχία συνδράμοντας την πολιτεία στη διαχείριση “ενός ζητήματος περίπλοκου, σύνθετου και με λεπτές αποχρώσεις”. Ξεκαθάρισε, δε, ότι “αν προκύψει ανάγκη, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι ξανά εκεί”.

Όπως είπε ο κ. Παναγιώτοπουλος, σήμερα πια, “υπάρχει οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης του υπουργείου Μετανάστευσης”.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου διευκρίνισε ότι εφέτος οι ροές είναι μειωμένες “κατά 99% σε σχέση με τη μεταναστευτική κρίση του 2015”. “Ως αποτέλεσμα”, συμπλήρωσε, “μειώσαμε σε 34 από 121 τις δομές φιλοξενίας που προ διετίας λειτουργούσαν στη χώρα μας”.

Διαβάστε επίσης: Επίσκεψη Επιτροπής Άμυνας σε φυλάκια με αναφορές σε εξοπλισμούς και ασύμμετρες απειλές

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι καταφέραμε να “αποσυμφορήσουμε, ουσιαστικά, τα νησιά αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα από τις επιπτώσεις των ροών”.

“Ολοκληρώσαμε”, συνέχισε, “το σύστημα υποδοχής παρέχοντας αφενός τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για σύντομη παραμονή στις ακριτικές περιοχές της χώρας και αφετέρου ένα ισχυρό αίσθημα ασφαλείας και για τους διαμένοντες και για το προσωπικό μας και για τις τοπικές κοινωνίες”.

“Το μεταναστευτικό”, υπογράμμισε, “εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση που απαιτεί αυστηρή εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής που έχει εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο, εγρήγορση και σκληρή δουλειά”.

“Όλοι θυμόμαστε την κρίση του Έβρου και την αποφασιστικότητα που επέδειξε η πατρίδα μας”, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και πρόσθεσε: “Μία ανάλογη προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον στον Έβρο και τα νησιά μας αλλά θα μας βρει έτοιμους, όπως μας βρήκε το 2020”.

Εξέφρασε τις βαθύτατες ευχαριστίες του στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας αλλά και στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων “για την ουσιαστική συμβολή τους την προηγούμενη επταετία για μία κρίση που βρήκε τη χώρα μας”.

Ο κ. Μηταράκης παρέδωσε δύο τιμητικές πλακέτες για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση του μεταναστευτικού, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Καστελόριζο | Επίσκεψη Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και απάντηση στον Ακάρ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This