Ν. Παναγιωτόπουλος | Απαντήσεις για G3, Minimi, Εθνικό Τυφέκιο και λοιπά προγράμματα προμηθειών από τα ΕΑΣ
Defence Redefined
Published on 20/04/2022 at 11:00

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση σχετικά με το εργοστάσιο των ΕΑΣ Αιγίου, αλλά και για τα προγράμματα προμηθειών για το εθνικό τυφέκιο, τα G3 και τα Minimi, λέγοντας αρχικά ότι τα προγράμματα προμηθειών που δύναται να ανατεθούν στην ΕΑΣ ΑΒΕΕ, κατά το τρέχον έτος, είναι το πρόγραμμα “Υποστήριξης Φορητού Οπλισμού”, ύψους 514.510€, καθώς και το πρόγραμμα “Μετατροπής 500 Πολυβόλων 0,50″ Μηχανικής Πυροδότησης σε Ταχείας Αλλαγής Κάννης (ΤΑΚ)”, ύψους 2.132.500€.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του εθνικού τυφεκίου, που στην παρούσα φάση εξετάζονται αρμοδίως τα αποτελέσματα της διεξαχθείσας, από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), αξιολόγησης. 

Σε κάθε περίπτωση όμως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα δρομολογηθεί εν ευθέτω χρόνω, καθότι εντάσσεται στο συνολικό προγραμματισμό της αναβάθμισης των εξοπλιστικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, συμπλήρωσε ο ΥΕΘΑ.

Περαιτέρω, όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό των τυφεκίων G3 εντός του 2022, ο ΥΕΘΑ τονίζει ότι, επί του παρόντος, βρίσκεται σε εξέλιξη η έγκριση μελέτης για την βελτίωση του υφιστάμενου τυφεκίου G3 από τα αρμόδια Συμβούλια, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 76 του ν.3883/10 (Α’ 167), όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 146 του ν.4782/21 (Α’ 36). Κατόπιν έγκρισης της εν λόγω μελέτης, θα είναι δυνατή η ενεργοποίηση αντίστοιχου προγράμματος, η υλοποίηση του οποίου θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα χρηματοδότησής του.

Διαβάστε επίσης: ΕΑΒ – ΕΜΠ | Υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας για την τεχνολογική πρόοδο

Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι για την προμήθεια 1.000 Ελαφρών Πολυβόλων Minimi, ύψους 10.917.950€, έχουν ξεκινήσει οι προβλεπόμενες από τον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό διαδικασίες ενεργοποίησης του προγράμματος μέσω της ΕΑΣ ΑΒΕΕ, η συμβασιοποίηση του οποίου εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί εντός του 2023. 

Συναφώς, επισημαίνεται ότι το ΓΕΣ προβαίνει σε όλες τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ενέργειες για την απόκτηση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του αμυντικού εξοπλισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες επιχειρησιακές του απαιτήσεις και τα εκάστοτε οικονομικά δεδομένα.

Τέλος, ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι για την παρούσα Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τα ΕΑΣ αποτελούν σημαντικό πυλώνα προμήθειας αμυντικού υλικού και ως εκ τούτου αποτελεί πάγια βούληση της η διατήρηση των ΕΑΣ σε παραγωγική λειτουργία.

Διαβάστε επίσης: Παναγιωτόπουλος | Κύρια απειλή για το ΝΑΤΟ η Ρωσία – Νέο δόγμα για διεύρυνση της συμμαχίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This