Ν. Παναγιωτόπουλος | Άμεσα οι διαδικασίες απόκτησης των F-35 από την Ελλάδα
Defence Redefined
Published on 25/05/2022 at 14:30

Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την απόκτηση αεροσκαφών F-35, έκανε γνωστή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνάντηση χθες Τρίτη 24 Μαΐου 2022, με στελέχη του προγράμματος (JSF PO – Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρέσβης των ΗΠΑ Αθήνα κ. Τζωρτζ Τζέιμς Τσούνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει, άμεσα, η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35, τα οποία θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών. Κατά τη συνάντηση, τονίστηκε ότι η απόκτηση των αεροσκαφών F-35, η οποία θα ενισχύσει, περαιτέρω, την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και την διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, αντανακλά το στρατηγικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων.

Διαβάστε επίσης: Ν. Παναγιωτόπουλος | Νομοτελειακά θα χρειαστεί η Ελλάδα τα F-35

Αμερικανικό κλιμάκιο στην Αθήνα για τα F-35

Στο μεταξύ, σήμερα Τετάρτη, τεχνικό επιτελείο αποτελούμενο από στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου και της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin αναμένεται να μεταβεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να έχει επαφές σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους F-35.

Η Αθήνα προσανατολίζεται στην αγορά 24 stealth μαχητικών F-35, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες επαφές που είχε η ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο της αμερικανικής κυβέρνησης και της Lockheed Martin θα περάσει την πύλη του στρατοπέδου Παπάγου προκειμένου να ξεκινήσουν και επίσημα οι ενημερώσεις και οι διαπραγματεύσεις για τα “αόρατα” μαχητικά.

Η χώρα μας θα αποστείλει το συντομότερο, υπολογίζεται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, το αίτημα μέσω Letter of Request στις ΗΠΑ και θα αναμένει την απάντηση της αμερικανικής πλευρά για την διαθεσιμότητα, το κόστος αλλά και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα, ωστόσο, οι δύο πλευρές φέρονται αποφασισμένες να την ολοκληρώσουν μέσα στον επόμενο χρόνο.

Με τη θετική απάντηση των ΗΠΑ στο ελληνικό αίτημα, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύναψης της συμφωνίας και στη συνέχεια η παραγωγή, η εκπαίδευση των πιλότων και του τεχνικού προσωπικού και αν όλα εξελιχθούν ομαλά η έναρξη παράδοσης των νέων μαχητικών 5ης γενιάς από το 2028. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνουν έργα στις υποδομές της Πτέρυγας Μάχης που θα φιλοξενήσει τα νέα μαχητικά.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν | Η δημοκρατία, η συναντίληψη στα ενεργειακά, τα F-35, η απόρριψη της τουρκικής προκλητικότητας στην ατζέντα

Ο Πρωθυπουργός έθεσε το ελληνικό αίτημα στον Λευκό Οίκο

Το θέμα των F-35 τέθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, όπου επί της ουσίας γνωστοποιήθηκε η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει την Πολεμική Αεροπορία με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Μεταξύ των δύο ηγετών συζητήθηκε παράλληλα και το ενδιαφέρον που εξέφρασε η Lockheed Martin να επενδύσει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ακόμα και αν προχωρήσει η επένδυση, το πλειοψηφικό ποσοστό θα ανήκει στην ΕΑΒ, ήτοι στο ελληνικό Δημόσιο.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε μετά τη συνάντηση ότι στόχος είναι «να εγκαινιάσουμε τη συνεργασία για την απόκτηση πρόσθετου εξοπλισμού για τα αεροσκάφη F-35», σημειώνοντας ότι η Lockheed Martin εξέφρασε επισήμως το ενδιαφέρον της για να επενδύσει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Είχε προηγηθεί στις 23 Νοεμβρίου η επίσημη παρουσίαση του F-35 σε Έλληνες δημοσιογράφους στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), από αντιπροσωπεία της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin, οι οποίοι ενημέρωσαν για την πορεία του προγράμματος των F-35 και για τις δυνατότητες ένταξης της Ελλάδας σε αυτό.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Ιταλία | Θα αποκτήσει τους προηγμένους πυραύλους AIM-9X για τα F-35 της

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This