Ν. Δένδιας | Σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων πολιτών και ομογενών από την Ουκρανία
Defence Redefined
Published on 25/02/2022 at 16:38

Σε σημαντικές δηλώσεις προχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την συνάντηση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων με σκοπό την εξέταση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των Ελλήνων πολιτών και της πολυπληθούς ομογένειας στην Ουκρανία.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε πως κατά τη σύσκεψη, υπήρξε τηλεδιάσκεψη με τον Έλληνα Πρέσβη στο Κίεβο και με τους Προξένους στη Μαριούπολη και στην Οδησσό, τους οποίους και συνεχάρη για τον επαγγελματισμό και τις υπηρεσίες τους εν μέσω κρίσης. Συμπλήρωσε πως η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που διατηρεί τις διπλωματικές της αποστολές στην Ουκρανία και σκοπός είναι ο συντονισμός των προσπαθειών αρωγής επί του εδάφους.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Αποτίμηση πρώτης μέρας των πολεμικών επιχειρήσεων

Αναφορικά με τους Έλληνες πολίτες και τους ομογενείς που βρίσκονται στην Ουκρανία, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως έχει εκπονηθεί σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και των κατόχων του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς. Ήδη πολλοί Έλληνες συμπλήρωσε, έχουν έρθει σε επαφή με τις Ελληνικές Αρχές και έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες ενέργειες. Είμαστε όμως τόνισε, εκ των πραγμάτων, αναγκασμένοι να προσαρμόζουμε το σχέδιο μας στις συνθήκες επί του εδάφους.

Κάλεσε ακόμα τους Έλληνες που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να είναι σε διαρκή επαφή με τις Διπλωματικές Αρχές της Ελλάδας και να αποφεύγουν, επίσης, τις άσκοπες μετακινήσεις. Ήδη, πριν από δέκα ημέρες, δήλωσε, είχαμε αποθαρρύνει τους Έλληνες από το να ταξιδεύουν στην Ουκρανία και είχαμε ζητήσει από τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε πως το Υπουργείο Εξωτερικών θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμπαρασταθεί στους Έλληνες και στους ομογενείς που βρίσκονται εκεί. Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε στο Υπουργείο Ειδική Μονάδα για την παροχή βοήθειας τόσο στους Έλληνες πολίτες, όσο και στους συγγενείς τους.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΞ | Κάλεσμα στους Έλληνες πολίτες να αποχωρήσουν άμεσα από την Ουκρανία – Νεκροί δύο ομογενείς

Αναφορικά με το πολιτικό σκέλος, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε πως κατόπιν οδηγιών του, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Δεμίρης πραγματοποίησε δεύτερο διάβημα, στον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Maslov, όπου και του υπογράμμισε ότι η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την σημερινή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Τόνισε πως η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί ιερό Ευαγγέλιο και θεμέλιο λίθο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και τις αρχές αυτές οφείλουν να σέβονται όλες οι χώρες. Η Ελληνική πλευρά λοιπόν, κάλεσε την Ρωσία στον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες, εκτός των άλλων, θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των αμάχων πολιτών, μεταξύ των οποίων και της Ελληνικής ομογένειας.

Για τις επόμενες διπλωματικές επαφές, δήλωσε πως κατόπιν αιτήματος του, θα συνομιλήσε με τον Αμερικανό Πρέσβη κ.  Pyatt και στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον Πρέσβη της Ουκρανίας κ. Shutenko, της Πολωνίας κ. Lompart, την ορισθείσα Πρέσβη της Εσθονίας κα Rannu, τον Επιτετραμμένο της Λετονίας κ. Jaunzems και της Λιθουανίας κα Vaiciuniene και αύριο το πρωί θα συναντήσει διαδοχικά τους Πρέσβεις της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου κ.κ. Maisonnave και Lodge αντίστοιχα. Αργότερα, θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα | Αεροπορική οδηγία απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This