ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ν. Δένδιας | Επίσκεψη στην Ουκρανία – Το μήνυμα του στους ομογενείς
Defence Redefined
Published on 31/01/2022 at 15:08

Το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι πάντα στο πλευρό των Ελλήνων ομογενών, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές, έστειλε την Κυριακή μέσω Twitter ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, εν όψει της σημερινής επίσκεψής του στην Ουκρανία.

“Επισκέπτομαι την Ουκρανία και συγκεκριμένα τις πόλεις Σαρτανά και Μαριούπολη, όπου θα έχω συναντήσεις με ομογενειακούς φορείς και τοπικούς αξιωματούχους” έγραψε στην ανάρτησή του ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί σήμερα Δευτέρα στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στις πόλεις Σαρτανά και Μαριούπολη, προκειμένου να πραγματοποιήσει συναντήσεις με ομογενειακούς φορείς και με τοπικούς αξιωματούχους. Συγκεκριμένα, κατά την παραμονή του στον Σαρτανά, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων κατοίκων του Σαρτανά το 2014. 

Επίσης, θα επισκεφτεί το 8ο Σχολείο Ειδικής Εκμάθησης της Νεοελληνικής Γλώσσας. Στην εκδήλωση αναμένεται να παραβρεθούν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της στρατιωτικό-πολιτικής Διοίκησης και ομογενείς από το Σαρτανά και το Τσερμαλίκ. Επιπλέον, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Μουσείο Ιστορίας και Εθνογραφίας των Ελλήνων της Αζοφικής Θάλασσας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μαριούπολη, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στο δημαρχείο της πόλης με τον αντιδήμαρχο, Μ. Κόγκουτ, καθώς και με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της περιοχής της Μαριούπολης, Σ. Μαχσμά. Κατόπιν, θα μεταβεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας (ΟΕΣΟ), όπου και θα τον υποδεχθούν η πρόεδρος της ΟΕΣΟ, Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσαντζή, οι αντιπρόεδροι της ΟΕΣΟ καθώς και οι πρόεδροι και τα μέλη των Ελληνικών Συλλόγων. 

Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν ο πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης, Ν. Τροφιμένκο, οι καθηγήτριες της Έδρας Ελληνικής Φιλολογίας, καθώς και πρόεδροι των ενωμένων εδαφικών κοινοτήτων.

Σε τηλεφωνική του συνομιλία σήμερα σε φιλικό κλίμα, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba για την επίσκεψή του στη Μαριούπολη προκειμένου να σταθεί στο πλευρό της ελληνικής ομογένειας και για την πρόθεση της Ελλάδας να ενισχύσει το Γενικό Προξενείο της στην πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Kuleba ευχαρίστησε την Ελλάδα για την απόφασή της να μην αποσύρει το προσωπικό της Πρεσβείας της στο Κίεβο. Ο Έλληνας Υπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα, ως θέση αρχής, στηρίζει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών. 

Σημειώνεται ότι πριν από την αναχώρησή του για την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφτεί και τα γραφεία της Ειδικής Αποστολής Επιτήρησης του ΟΑΣΕ.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανικό | Διπλωματική αντεπίθεση της Ουάσιγκτον

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This